Un grup puternic înarmat a încercat să preia controlul palatului prezidențial din capitala Ciadului, N’Djamena, miercuri seară. Atacatorii au fost rapid opriți de gărzile prezidențiale, după cum au confirmat oficialii guvernului și sursele din domeniul securității citate de Agence France-Presse.
Ce s-a întâmplat în timpul atacului
Ministrul de externe al Ciadului, Abderaman Koulamallah, a apărut într-o înregistrare video pe Facebook pentru a liniști populația: „Avem totul sub control. Această încercare de a destabiliza țara a fost oprită complet”. În timpul mesajului său, ministrul era înconjurat de soldați și purta un pistol la centură.
Potrivit informațiilor din mai multe surse din domeniul securității, grupul înarmat a reușit să intre în palatul prezidențial, dar a fost rapid imobilizat de gărzile prezidențiale. Atacul a început în jurul orei locale 19:45 (20:45, ora României).
Una dintre sursele de securitate a dezvăluit că atacatorii ar fi membri ai grupării teroriste Boko Haram, organizație cu care forțele de securitate din Ciad se confruntă în zona de vest a lacului Ciad, la granița cu Camerun, Nigeria și Niger.
Măsurile de securitate luate:
- Toate drumurile către palatul prezidențial au fost blocate rapid
- Tancuri au fost desfășurate pe străzi, inclusiv în fața secției centrale de poliție
- Forțe de ordine înarmate au fost poziționate la intersecții
- Localnicii s-au grăbit să plece din zonă, întorcându-se acasă
Tensiuni și schimbări în politica externă a Ciadului
Atacul vine într-un moment sensibil pentru Ciad. La sfârșitul lunii noiembrie, țara a anunțat că renunță la acordul militar cu Franța, punând astfel capăt unei colaborări de 60 de ani începută după perioada colonială. Președintele Mahamat Idriss Déby a explicat că aceste acorduri nu mai corespund realităților politice și strategice actuale.
În mai 2023 s-a încheiat o perioadă de tranziție de trei ani în Ciad, odată cu alegerea lui Mahamat Idriss Déby ca președinte. El a preluat puterea în urma unei lovituri militare după moartea tatălui său, Idriss Déby, ucis de rebeli în timpul unor lupte în 2021. Déby senior s-a bazat pe sprijinul armatei franceze pentru a respinge atacurile rebelilor în 2008 și 2019.
Lupta împotriva terorismului în regiune
În ultimele săptămâni, președintele Ciadului a amenințat că va părăsi Forța Multinațională Mixtă (FMM), o alianță militară formată în 1994 împreună cu Camerun, Niger și Nigeria. Scopul inițial al FMM a fost combaterea criminalității transfrontaliere, dar mandatul său s-a extins ulterior pentru a include și lupta împotriva grupărilor jihadiste care și-au extins operațiunile din Nigeria în țările vecine.
Un atac recent al Boko Haram asupra unei baze militare din regiunea Lacului Ciad s-a soldat cu moartea a 15 ofițeri ciadieni. Ca răspuns, președintele Déby a condus personal o operațiune numită „Haskanite” în provincia Lacului Ciad timp de două săptămâni la începutul lunii noiembrie.
Este important să rămânem informați despre evoluția situației din Ciad și să sprijinim eforturile de menținere a păcii în regiune. Distribuie acest articol pentru a ajuta la creșterea gradului de conștientizare despre provocările cu care se confruntă această țară africană.
Sursa imaginii: AFP
Etichete: Ciad, atac armat, palat prezidențial, Boko Haram, terorism, N’Djamena, Mahamat Idriss Déby, securitate