vineri, decembrie 6, 2024

Audit medical independent la spitalul Sf. Pantelimon anuntat de ministrul Rafila

Share

Dupa intalnirea de luni cu premierul Marcel Ciolacu de la Palatul Victoria, ministrul Sanatatii Alexandru Rafila a anuntat ca va initia un audit medical independent la spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti, unde sunt investigate mai multe decese suspecte de pacienti si doi medici au fost arestati. Scopul declarat al auditului este de a analiza profesional si obiectiv evenimentele care au avut loc la sectia ATI a spitalului si de a restabili increderea in sistemul medical.

Ministrul Rafila a precizat ca a contactat deja Societatea Europeana de Anestezie si Terapie Intensiva si Societatea Mondiala de Anestezie si Terapie Intensiva pentru a realiza acest audit. El a subliniat nevoia de a atenua disputele publice care afecteaza credibilitatea sistemului de sanatate si a serviciilor medicale din spitalul Sf. Pantelimon.

Auditul – o necesitate pentru restabilirea increderii

Initiativa ministrului vine in contextul in care imaginea spitalului si a intregului sistem sanitar a avut de suferit in urma acuzatiilor grave de malpraxis si a arestarii celor doi medici. Opiniile exprimate public de diverse parti au generat o atmosfera tensionata si au pus sub semnul intrebarii profesionalismul cadrelor medicale.

Realizarea unui audit medical de catre organisme internationale independente si recunoscute este menita sa aduca o perspectiva obiectiva si riguroasa asupra faptelor. Prin aceasta se urmareste stoparea speculatiilor si a disputelor neproductive intre specialitatile medicale, mass-media si corpul medical.

Responsabilitatea ministerului pentru credibilitatea sistemului de sanatate

Ministrul Rafila a subliniat ca, in calitatea sa de medic si de ministru al Sanatatii, are o responsabilitate directa pentru credibilitatea sistemului sanitar. El a amintit de eforturile facute in ultimii 2 ani si jumatate pentru a imbunatati performanta sistemului prin investitii, reforma resurselor umane si a managementului.

Citeste si
ANRE, acuzat ca incearca sa-si pastreze privilegiile si sa protejeze furnizorii de energie in detrimentul prosumatorilor

In acest context, ministrul a afirmat ca nu are o problema sa demisioneze daca va fi necesar, dar ca vrea sa lase lucrurile in ordine atunci cand va pleca din functie. Prioritatea sa declarata este ca oamenii sa aiba incredere in sistemul de sanatate din Romania.

Asteptari de la auditul independent

Un audit medical independent realizat de organisme internationale de prestigiu are potentialul de a clarifica circumstantele deceselor investigate si de a identifica eventuale probleme sistemice care necesita remediere.

Printre aspectele care ar putea fi examinate se numara:

  • Protocoalele si procedurile medicale urmate
  • Calificarea si competenta personalului medical implicat
  • Dotarile si resursele disponibile in sectia ATI
  • Comunicarea si colaborarea in echipa medicala
  • Supravegherea si controlul calitatii actului medical

Pe baza concluziilor auditului, se pot formula recomandari pentru imbunatatirea calitatii si sigurantei serviciilor medicale, precum si pentru prevenirea unor incidente similare pe viitor. Implementarea acestor recomandari si comunicarea transparenta a rezultatelor pot contribui la recastigarea increderii publice.

Importanta comunicarii si transparentei

Pe langa realizarea propriu-zisa a auditului, modul in care ministerul si spitalul vor comunica public despre acest demers va fi esential pentru atingerea obiectivului de a restabili credibilitatea sistemului medical.

Cateva principii importante in acest sens:

  • Comunicare prompta si proactiva cu publicul si mass-media
  • Transparenta in ceea ce priveste scopul, metodologia si rezultatele auditului
  • Asumarea responsabilitatii pentru problemele identificate
  • Prezentarea clara a masurilor corective si a planului de implementare
  • Deschidere pentru dialog si feedback din partea pacientilor si a publicului

O abordare deschisa, onesta si orientata spre solutii din partea autoritatilor poate contribui semnificativ la restaurarea increderii si la imbunatatirea perceptiei publice asupra sistemului de sanatate.

Citeste si
Un avocat explică de ce legea le interzice profesorilor să dea meditații elevilor. "Moralitatea este mult subestimată în România"

Concluzii

Initiativa ministrului Sanatatii de a solicita un audit medical independent la spitalul Sf. Pantelimon reprezinta un pas important pentru clarificarea evenimentelor tragice petrecute si pentru restabilirea increderii in sistemul sanitar.

Ramane de vazut cum va fi realizat acest audit, care vor fi concluziile sale si, mai ales, ce masuri concrete vor fi luate in baza recomandarilor. In ultima instanta, ceea ce conteaza cu adevarat este ca pacientii sa beneficieze de servicii medicale sigure si de calitate, iar increderea publica in sistemul de sanatate sa fie consolidata pe termen lung.

Sursa imagini: Facebook

Etichete: audit independent malpraxis credibilitatea sistemului de sanatate Spitalul Sf. Pantelimon ministrul Rafila

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...