vineri, iulie 19, 2024

Batalie pentru supravietuirea comertului traditional romanesc: Comerciantii vor ca supermarketurile sa fie inchise in weekend-uri

Share

Lupta acerba dintre comerciantii de produse traditionale si lanturile de magazine mari continua sa se desfasoare pe masa Guvernului Romaniei. Intr-o miscare controversata, comerciantii cer premierului Marcel Ciolacu sa dispuna inchiderea supermarketurilor incepand de sambata de la ora 13:00 si pana luni dimineata. Acestia spera astfel sa indrepte cumparatorii catre piete si targuri traditionale, crescand astfel vanzarile de produse romanesti.

Aceasta propunere vine in contextul in care premierul a anuntat prelungirea plafonarii adaosurilor la preturile alimentelor de baza pana la 31 decembrie 2024, o masura justificata pana cand inflatia va ajunge sub 5% la sfarsitul anului. Totodata, comerciantii de produse traditionale vor avea astazi o intalnire cu seful Executivului, in care vor aduce si alte solicitari, precum reducerea comisioanelor pentru tichetele de masa si eliminarea impozitului de 1% pentru marile companii.

Restrictionarea programului de functionare al supermarketurilor – o solutie controversata

Propunerea de a inchide supermarketurile in weekend-uri este considerata controversata de catre experti. Comerciantii de produse traditionale sustin ca „in acest fel oamenii ar fi indreptati mai degraba catre piete sau targuri traditionale si ar creste vanzarea de produse romanesti”. Aceasta idee vine in contextul in care „premierul Marcel Ciolacu a anuntat ca plafonarea adaosurilor la preţurile alimentelor de baza sa fie prelungita pana la 31 decembrie 2024”, o masura menita sa tina sub control preturile.

Cu toate acestea, unii specialisti se arata sceptici in privinta eficacitatii unei astfel de masuri. „Decizia ar putea avea un impact negativ asupra consumatorilor, care s-ar putea confrunta cu o oferta mai limitata si preturi mai ridicate”, avertizeaza un expert in domeniul comertului. Acesta subliniaza ca „o abordare echilibrata, care sa tina cont atat de interesele comerciantilor traditionali, cat si de nevoile consumatorilor, ar fi de preferat”.

Alte solicitari ale comerciantilor traditonali

In afara de propunerea controversata privind inchiderea supermarketurilor in weekend-uri, comerciantii de produse traditionale vor mai solicita astazi Guvernului:

  • Reducerea comisioanelor pentru tichetele de masa
  • Eliminarea impozitului de 1% pentru marile companii, deoarece afecteaza, sustin ei, sistemul de distributie de alimente
Citeste si
Dronele Ucrainene Stabilesc un Nou Record de Distanta in Atacul asupra unui Radar Militar Rus

Aceste solicitari vin in contextul in care premierul Marcel Ciolacu a anuntat deja sustinerea unui amendament depus in Parlament care prelungeste schema de plafonare a adaosului comercial la alimentele de baza pana la finalul acestui an.

Formare de grupuri de lucru si decizia finala

Propunerile facute de comerciantii de produse traditionale vor fi discutate la nivelul Guvernului, iar ulterior va fi anuntata o decizie oficiala. De asemenea, vor fi formate grupuri de lucru pentru a analiza in detaliu aceste solicitari si a gasi solutii echilibrate care sa satisfaca nevoile tuturor partilor implicate.

Lupta dintre comerciantii de produse traditionale si marile lanturi de magazine continua sa se poarte pe masa Guvernului. Desi propunerea de a inchide supermarketurile in weekend-uri este considerata controversata, ea vine in contextul in care premierul a anuntat prelungirea plafonarii preturilor la alimente. Comerciantii spera ca aceasta masura, alaturi de celelalte solicitari, vor ajuta la cresterea vanzarilor de produse romanesti traditionale. Ramane de vazut ce decizie va lua Executivul si ce solutii vor fi gasite pentru a echilibra interesele tuturor actorilor implicati.

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...