Călin Georgescu face un nou demers pentru reluarea alegerilor prezidențiale anulate, chemându-și susținătorii să se strângă joi, 10 ianuarie, în fața sediului Curții Constituționale a României (CCR). Acesta a anunțat că un grup de avocați va cere CCR să-și revizuiască decizia prin care a anulat organizarea turului II al alegerilor.
Planul de acțiune și mobilizarea susținătorilor
Într-un mesaj postat pe Facebook, Georgescu a explicat că pe data de 10 ianuarie, la ora 10:00, „un grup de avocați curajoși” va fi prezent la sediul CCR pentru a solicita instituției să-și „revizuiască de urgență decizia care a aruncat România în haos”. El a numit acest moment „Marea Unire Juridică a poporului„.
Georgescu a transmis un apel emoționant către susținători, cerându-le să vină personal să sprijine inițiativa:
„Semnăturile noastre vor scrie cu adevărat istorie și vor restabili turul II așa cum este legal. Aveți șansa să vă faceți copiii și nepoții mândri că ați luat atitudine în mod demn și pașnic, că nu ați stat doar să priviți de la televizor cum drepturile constituționale vă sunt încălcate„, a declarat acesta.
Avertismentul către magistrați
Într-un moment tensionat al discursului său, Georgescu s-a adresat direct magistraților CCR, făcând o paralelă cu cazul fostului președinte francez Nicolas Sarkozy. „Le atrag atenția că a mai fost un președinte din Europa care le-a promis magistraților beneficii dacă-i fac jocurile murdare. Îl cheamă Nicolas Sarkozy și tocmai a fost condamnat pentru corupție și trafic de influență„, a subliniat el.
Referința la cazul lui Nicolas Sarkozy vine în contextul în care fostul președinte francez a fost condamnat definitiv în mai 2023 pentru corupție și trafic de influență.
Contextul protestelor și acuzațiile la adresa președintelui Iohannis
De la începutul anului 2025, susținătorii lui Călin Georgescu au organizat mai multe proteste stradale cerând organizarea turului II al alegerilor prezidențiale. La una dintre aceste manifestații, desfășurată în Piața Victoriei din București, Georgescu însuși a fost prezent.
„Am venit ca simplu cetățean pentru a ne exprima în mod decent și pașnic un drept fundamental. Ne-a fost furat votul, alegerile au fost oprite abuziv„, a declarat el în fața manifestanților.
Georgescu a lansat și critici dure la adresa președintelui Klaus Iohannis, pe care l-a numit „diavol” și l-a acuzat că ar conduce un „regim oligarhic„. El a îndemnat românii să nu accepte această situație: „Sus steagurile, sus frunțile, nu avem de ce să stăm în genunchi în fața nimănui, și în mod special în fața corupției„.
Tensiunile politice și sociale generate de anularea alegerilor
Situația politică actuală din România este marcată de tensiuni crescânde după decizia CCR de anulare a turului II al alegerilor prezidențiale. Această decizie a generat o serie de proteste și contestații din partea mai multor grupuri civice și politice.
Sondajele de opinie arată că această criză politică a polarizat puternic societatea românească. Conform unui sondaj recent, peste 60% dintre români consideră că decizia CCR a fost una politică și nu juridică.
Următorii pași și posibile scenarii
Experții juridici subliniază că procedura de contestare a unei decizii CCR este una complexă și fără precedent în istoria recentă a României. „Este o situație constituțională fără precedent„, explică prof. dr. Ion Deleanu, expert în drept constituțional.
Scenariile posibile includ:
- Acceptarea cererii de revizuire și reluarea procesului electoral
- Respingerea cererii și menținerea deciziei inițiale
- O posibilă criză constituțională prelungită
„Fiecare român care vine să semneze petiția noastră contribuie la apărarea democrației și a statului de drept”, a mai adăugat Georgescu.
Te invităm să urmărești evoluția acestui caz și să te implici activ în dezbaterea publică privind viitorul democrației în România. Distribuie acest articol pentru a informa și alți cetățeni despre această situație crucială pentru țara noastră.
Sursa imaginii: Inquam Photos / Octav Ganea
Etichete: Călin Georgescu, CCR, alegeri prezidențiale 2025, protest, democrație, criză politică, Klaus Iohannis, drept constituțional