luni, mai 27, 2024

China a cerut Iranului sa opreasca atacurile rebelilor houthi asupra navelor comerciale din Marea Rosie.

Share

Beijingul sufera din cauza intreruperii comertului si se asteapta ca Iranul, care ii sustine pe rebelii yemeniti, sa-si exercite influenta, relateaza Reuters.

Oficialii chinezi i-au indemnat pe omologii lor iranieni sa depuna eforturi pentru a reduce atacurile rebelilor houthi asupra navelor din Marea Rosie sau risca sa le afecteze relatiile comerciale cu Beijingul, au declarat pentru Reuters patru surse iraniene si un diplomat familiarizat cu aceasta chestiune.

Discutii pe aceasta tema au avut loc in timpul mai multor intalniri la Beijing si Teheran, au precizat sursele iraniene.

„Practic, China spune: ‘Daca interesele noastre sunt afectate in vreun fel, ne va afecta afacerile cu Teheranul. Asa ca spuneti-le rebelilor Houthi sa se retraga”, a declarat un oficial iranian care a vorbit cu Reuters sub rezerva anonimatului.

Oficialii chinezi nu au facut niciun comentariu specific sau amenintari cu privire la modul in care ar putea fi afectate relatiile comerciale ale Beijingului cu Iranul, au declarat cele patru surse iraniene.

Atacurile, despre care rebelii Houthi spun ca au vizat nave legate de Israel, au deviat traficul comercial si au dus la cresterea costurilor de transport maritim si de asigurare, avand un impact direct asupra Chinei si a altor state.

Desi China a fost cel mai mare partener comercial al Iranului in ultimul deceniu, relatiile comerciale dintre cele doua tari sunt unilaterale.

Rafinariile chineze de petrol, de exemplu, au cumparat anul trecut peste 90% din exporturile de titei ale Iranului si au beneficiat de reduceri mari, deoarece sanctiunile americane au tinut departe multi alti clienti.

Cu toate acestea, petrolul iranian reprezinta doar 10% din importurile de titei ale Chinei, iar Beijingul are o serie de furnizori care ar putea compensa deficitul.

Citeste si
USR, PMP si Forta Dreptei anunta lista comuna si programul pentru alegerile europarlamentare

Potrivit unor surse iraniene, Beijingul a spus clar ca ar fi foarte dezamagit de Teheran daca navele legate de China ar fi atacate sau daca interesele tarii ar fi afectate in vreun fel.

In timp ce China este importanta pentru Iran, Teheranul are, de asemenea, interese in Gaza, Liban, Siria si Irak, iar aliantele si prioritatile sale regionale joaca un rol major in luarea deciziilor, a declarat o persoana din interior iraniana.

Grupul Houthi este inarmat, finantat si antrenat de Iran si face parte din asa-numita „axa a rezistentei” anti-occidentale si anti-israeliene.

Dupa ce au inceput atacurile asupra navelor comerciale, o alianta occidentala a inceput sa patruleze in Marea Rosie pentru a proteja traficul.

Cu toate acestea, atacurile militare ale fortelor americane si britanice asupra bazelor Houthi din Yemen nu au reusit sa opreasca atacurile rebelilor. Rebelii controleaza mari parti din Yemen, inclusiv capitala Sanaa si o mare parte din coasta Marii Rosii, in apropiere de stramtoarea Bab al-Mandab.

La 14 ianuarie, ministrul chinez de externe, Wang Yi, a cerut deja incetarea atacurilor asupra navelor civile din Marea Rosie – fara a-i numi pe Houthis si fara a mentiona Iranul – si, in acelasi timp, a cerut ca lanturile de aprovizionare si ordinea comerciala internationala sa fie securizate.

Victor Gao, profesor la Universitatea Soochow din China, a declarat pentru Reuters ca China a fost afectata in mod disproportionat de perturbarea transportului maritim si ca restabilirea stabilitatii in Marea Rosie este o prioritate.

Cu toate acestea, Gao, fost diplomat chinez si consilier al gigantului petrolier Saudi Aramco, a declarat ca Beijingul crede ca tratamentul aplicat de Israel palestinienilor a fost cauza principala a crizei din Marea Rosie si nu a dorit sa dea vina in mod public pe grupul Houthi.

Citeste si
Atac cu drona in Iordania: 3 militari americani ucisi si zeci raniti

Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat al SUA a refuzat sa comenteze atunci cand a fost intrebat despre discutiile bilaterale dintre Iran si China pe aceasta tema.

Un diplomat familiarizat cu aceasta chestiune a declarat, sub rezerva anonimatului, ca China a discutat aceasta problema cu Iranul, dar nu este clar cat de mult urmeaza Teheranul sfaturile Beijingului.

Analistii Gregory Brew, de la Eurasia Group, si Ali Vaez, de la International Crisis Group, au declarat pentru Reuters ca Beijingul are o potentiala influenta asupra Iranului din cauza achizitiilor sale de petrol, dar si pentru ca Iranul spera sa atraga mai multe investitii directe chinezesti in viitor.

Cu toate acestea, ambii au spus ca, pana acum, China a fost reticenta in a-si exercita influenta din diverse motive.

„China prefera sa profite de faptul ca SUA protejeaza libertatea de navigatie in Marea Rosie”, a declarat Vaez, adaugand ca Beijingul stie, de asemenea, ca Iranul nu detine controlul deplin asupra aliatilor sai yemeniti.

Citeste si...

Citeste si...