joi, februarie 22, 2024

China raspunde diplomatiei franceze dupa vizita lui Macron in India

Share

Presedintele chinez Xi Jinping este dornic sa „deschida cai noi” in relatiile sino-franceze, la cateva zile dupa ce omologul sau francez Emmanuel Macron a efectuat o vizita in India.

China atentioneaza apropierea strategica dintre India si Franta

In timpul vizitei sale recente in India, presedintele Frantei Emmanuel Macron si premierul indian Narendra Modi au dezvaluit o foaie de parcurs in domeniul apararii si au convenit sa consolideze cooperarea in Oceanul Indian si regiunea Indo-Pacific.

Aceste evolutii ingrijoreaza China, care cauta sa-si extinda prezenta in „curtea din spate” a Indiei. Prin urmare, Beijingul a urmarit indeaproape vizita lui Macron la New Delhi, considerand Franta un partener de aparare crucial pentru India.

China transmite un mesaj de aniversare relatiilor bilaterale

Cu ocazia celebrarii a 60 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre China si Franta, presedintele chinez Xi Jinping a declarat ca „intr-o lume aflata din nou la o rascruce critica, China si Franta ar trebui sa deschida impreuna o cale a pacii, securitatii, prosperitatii si progresului pentru dezvoltarea umana”.

Xi a subliniat importanta pe care China o acorda legaturilor bilaterale si si-a exprimat dorinta de a colabora cu Macron pentru a consolida parteneriatul strategic cuprinzator dintre cele doua tari.

China ofera sa creasca importurile din Franta

Intre timp, ministrul chinez de externe Wang Yi a prezentat planuri de a continua importarea de produse si servicii de inalta calitate din Franta. De asemenea, el si-a exprimat speranta ca Franta va oferi un mediu de afaceri echitabil, just si previzibil pentru companiile chineze.

In plus, in editorialul sau, cotidianul de stat China Daily a incurajat o cooperare sporita intre cele doua tari in domenii high-tech precum industria aerospatiala, cea nucleara si energiile regenerabile.

Citeste si
USR, PMP si Forta Dreptei anunta lista comuna si programul pentru alegerile europarlamentare

India si Franta au convenit sa isi aprofundeze legaturile strategice

In timpul recentei vizite a presedintelui Macron in India, cele doua tari au convenit sa-si consolideze parteneriatul strategic in regiunea Indo-Pacifica.

India si Franta au reafirmat angajamentul pentru o zona Indo-Pacifica „libera, deschisa, incluziva si bazata pe reguli”. De asemenea, ele au convenit sa isi intensifice cooperarea in domeniul apararii, inclusiv prin transfer de tehnologie si investitii industriale.

Premierul Modi a catalogat Franta drept „unul dintre cei mai de incredere parteneri” ai Indiei, care joaca un „rol vital” in schema strategica globala a acesteia.

Citeste si...

Citeste si...