vineri, iulie 19, 2024

China raspunde diplomatiei franceze dupa vizita lui Macron in India

Share

Presedintele chinez Xi Jinping este dornic sa „deschida cai noi” in relatiile sino-franceze, la cateva zile dupa ce omologul sau francez Emmanuel Macron a efectuat o vizita in India.

China atentioneaza apropierea strategica dintre India si Franta

In timpul vizitei sale recente in India, presedintele Frantei Emmanuel Macron si premierul indian Narendra Modi au dezvaluit o foaie de parcurs in domeniul apararii si au convenit sa consolideze cooperarea in Oceanul Indian si regiunea Indo-Pacific.

Aceste evolutii ingrijoreaza China, care cauta sa-si extinda prezenta in „curtea din spate” a Indiei. Prin urmare, Beijingul a urmarit indeaproape vizita lui Macron la New Delhi, considerand Franta un partener de aparare crucial pentru India.

China transmite un mesaj de aniversare relatiilor bilaterale

Cu ocazia celebrarii a 60 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre China si Franta, presedintele chinez Xi Jinping a declarat ca „intr-o lume aflata din nou la o rascruce critica, China si Franta ar trebui sa deschida impreuna o cale a pacii, securitatii, prosperitatii si progresului pentru dezvoltarea umana”.

Xi a subliniat importanta pe care China o acorda legaturilor bilaterale si si-a exprimat dorinta de a colabora cu Macron pentru a consolida parteneriatul strategic cuprinzator dintre cele doua tari.

China ofera sa creasca importurile din Franta

Intre timp, ministrul chinez de externe Wang Yi a prezentat planuri de a continua importarea de produse si servicii de inalta calitate din Franta. De asemenea, el si-a exprimat speranta ca Franta va oferi un mediu de afaceri echitabil, just si previzibil pentru companiile chineze.

In plus, in editorialul sau, cotidianul de stat China Daily a incurajat o cooperare sporita intre cele doua tari in domenii high-tech precum industria aerospatiala, cea nucleara si energiile regenerabile.

Citeste si
BREAKING: Sondaj bomba inainte de alegerile pentru Primaria Capitalei! Nicusor Dan in frunte, dar uita-te cine se apropie amenintator!

India si Franta au convenit sa isi aprofundeze legaturile strategice

In timpul recentei vizite a presedintelui Macron in India, cele doua tari au convenit sa-si consolideze parteneriatul strategic in regiunea Indo-Pacifica.

India si Franta au reafirmat angajamentul pentru o zona Indo-Pacifica „libera, deschisa, incluziva si bazata pe reguli”. De asemenea, ele au convenit sa isi intensifice cooperarea in domeniul apararii, inclusiv prin transfer de tehnologie si investitii industriale.

Premierul Modi a catalogat Franta drept „unul dintre cei mai de incredere parteneri” ai Indiei, care joaca un „rol vital” in schema strategica globala a acesteia.

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...