vineri, iunie 14, 2024

Comisia Europeana cere Romaniei sa inchida si sa curete depozitele ilegale de deseuri / Executivul UE ar putea sesiza CEJ

Comisia Europeana a trimis miercuri un aviz motivat Romaniei pentru nerespectarea deplina a Directivei 1999/31/CE privind depozitele de deseuri si a Directivei 2008/98/CE privind deseurile. In caz contrar, executivul european ar putea sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Share

Directiva privind depozitele de deseuri obliga statele membre sa ia masurile necesare pentru a inchide si reabilita depozitele de deseuri pentru care nu a fost acordata nicio autorizatie.

In conformitate cu Directiva-cadru privind deseurile, statele membre sunt obligate sa recupereze si sa elimine deseurile astfel incat sa nu puna in pericol sanatatea umana si mediul inconjurator, interzicand depozitarea, descarcarea sau eliminarea necontrolata a deseurilor.

In tratatul de aderare a Romaniei la UE, autoritatile de la Bucuresti au primit un termen limita de 16 iulie 2017 pentru a se conforma acestor reglementari pentru 101 depozite de deseuri.

Intrucat aceasta obligatie nu a fost indeplinita in totalitate, Comisia a trimis Romaniei o scrisoare de punere in intarziere in octombrie 2020.

Comisia poate sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene in acest caz

Pana in prezent, Romania a inchis si reabilitat 92 de depozite de deseuri.

Termenul de inchidere si reabilitare a celor noua depozite de deseuri ramase este intre 2026 si 2028 pentru cinci dintre ele si incert pentru celelalte patru.

Prin urmare, Comisia a decis sa trimita un aviz motivat Romaniei, care are la dispozitie doua luni pentru a raspunde si a lua masurile necesare. In caz contrar, Comisia poate decide sa sesizeze Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Sursa link

Citeste si
De ce cumparam mai putin, dar platim la fel de mult. Fenomenul „shrinkflation” invadeaza rafturile magazinelor din Romania

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...