Christian Stocker, șeful interimar al partidului conservator austriac (ÖVP), a pus miercuri câteva condiții foarte clare pentru o eventuală colaborare cu extrema dreaptă în guvern. Principala sa cerere este ca viitorul cabinet să nu devină dependent de Rusia, după cum relatează Reuters.
Tensiuni și negocieri complicate pentru formarea noului guvern
Partidul Libertății (FPÖ), cunoscut pentru pozițiile sale eurosceptice și pro-ruse, a ieșit învingător la alegerile din septembrie 2023, obținând 29% din voturi. Este pentru prima dată în istoria sa când acest partid, înființat în anii 1950 de un fost ofițer SS și deputat nazist, are șansa reală să conducă guvernul Austriei.
Situația politică s-a complicat după ce încercările de a forma o coaliție fără FPÖ au eșuat săptămâna trecută. În aceste condiții, președintele Alexander Van der Bellen i-a cerut liderului FPÖ, Herbert Kickl, să încerce formarea unui nou guvern.
Christian Stocker, care conduce acum temporar Partidul Popular (ÖVP), și-a exprimat disponibilitatea de a discuta cu extrema dreaptă, dar a pus niște condiții foarte clare:
„Nu vrem ca Austria să devină dependentă de nimeni, mai ales de Federația Rusă„, a declarat el în cadrul unei conferințe de presă. Deși a confirmat că a acceptat invitația lui Kickl la negocieri, nu a precizat când vor avea loc acestea.
Diferențe majore între cele două partide
FPÖ este un aliat apropiat al partidului FIDESZ condus de premierul ungar Viktor Orban și are poziții controversate pe mai multe teme importante:
- Se opune ajutorului oferit de UE Ucrainei
- Critică sancțiunile impuse Rusiei, considerându-le dăunătoare
- Susține că poziția pro-occidentală a Austriei încalcă neutralitatea țării
- Dorește revizuirea finanțării presei publice
- Vrea eliminarea taxei TV care susține postul public ORF, pe care îl acuză de „îndoctrinare” și orientare de stânga
De cealaltă parte, Christian Stocker a subliniat priorități complet diferite:
- Consolidarea Uniunii Europene
- Menținerea unei prese independente
- Combaterea dezinformării și a influențelor străine în alegeri
- Păstrarea orientării pro-occidentale a Austriei
„Trebuie să decidem clar dacă suntem alături de lumea liberă sau de dictaturi. Și mai trebuie să arătăm că punem interesul statului mai presus de interesele de partid„, a explicat liderul conservator.
Amenințarea alegerilor anticipate
Tensiunea dintre cele două tabere a crescut după ce Herbert Kickl l-a amenințat pe Stocker cu alegeri anticipate dacă negocierile se dovedesc prea dificile. O astfel de mișcare ar avantaja FPÖ în acest moment, având în vedere că sondajele de opinie arată o creștere a popularității sale față de septembrie, diferența față de ÖVP ajungând la peste 10 procente.
În paralel cu aceste negocieri, Ministerul austriac de Externe a anunțat că Alexander Schallenberg va prelua temporar funcția de cancelar de la Karl Nehammer începând de vineri. Acesta din urmă și-a anunțat demisia atât din fruntea guvernului cât și de la conducerea ÖVP, după eșecul negocierilor cu partidele de centru.
Moștenirea istorică și viitorul Austriei
Ascensiunea FPÖ ridică îngrijorări serioase în rândul multor austrieci și observatori internaționali, mai ales având în vedere trecutul complicat al partidului. Înființat de foști naziști în anii 1950, acesta a evoluat spre o formațiune naționalistă și populistă, dar păstrează încă poziții controversate pe multe teme.
Actuala criză politică din Austria reflectă o tendință mai largă în Europa, unde partidele de extremă dreapta câștigă tot mai mult teren. Cazul austriac este însă special prin faptul că FPÖ ar putea deveni prima formațiune de acest tip care preia conducerea guvernului într-o țară vest-europeană.
Decizia finală va depinde mult de capacitatea celor două părți de a găsi un compromis între pozițiile lor fundamental diferite, mai ales în ceea ce privește relația cu Rusia și orientarea generală a politicii externe austriece.
Urmăriți cu atenție evoluția situației politice din Austria și implicațiile sale pentru viitorul Europei. Împărtășiți acest articol pentru a contribui la o mai bună înțelegere a provocărilor cu care se confruntă democrațiile europene în prezent.
Sursa imaginii: X
Etichete: Austria, extrema dreapta, Christian Stocker, Herbert Kickl, Rusia, politica europeana