marți, septembrie 10, 2024

Copiii din Gaza le Multumesc Studentilor din SUA pentru Sprijinul lor! Ceea ce s-a intamplat te va Lasa Fara Cuvinte

Momentul Incredibil în Care Copiii din Gaza le Mulțumesc Studenților din SUA pentru Sprijinul lor! Ceea ce s-a întâmplat te va Lăsa Fără Cuvinte

Share

In mijlocul unui conflict devastator care a distrus scolile si a lasat sute de mii de copii fara acces la educatie, un grup de studenti si copii palestinieni din Gaza au organizat o demonstratie emotionanta pentru a transmite un mesaj de recunostinta protestatarilor pro-palestinieni de pe campusurile universitare din SUA. Imaginile surprinse la Shaboura, un camp de refugiati din sudul Gazei, arata copii tinand pancarte cu mesaje ca „Studenti de la Universitatea Columbia, continuati sa fim alaturi de noi” si „Incalcarea dreptului nostru la educatie si la viata este un crima de razboi„.

Aceasta miscare spontana a fost un gest simbolic de solidaritate fata de valul de proteste studentesti de sustinere a cauzei palestiniene care a cuprins, in ultimele saptamani, numeroase universitati americane. Studentii si copiii din Gaza au transmis cu determinare si recunostinta mesajul lor de multumire pentru sprijinul manifestat de colegii lor de peste Ocean.

„Cel putin putem sa le multumim celor din SUA care ne-au sustinut prin umanitatea lor”

Adunati in jurul unor corturi improvizate langa o scoala transformata in adapost pentru persoanele stramutate din nordul Gazei, demonstrantii si-au exprimat recunostinta prin mesaje pictate pe panze. „Va multumim, studentilor solidari cu Gaza. Mesajul vostru ne-a ajuns”, se putea citi pe unul dintre acestea.

Copiii din Gaza le Multumesc Studentilor din SUA pentru Sprijinul lor! Ceea ce s-a intamplat te va Lasa Fara Cuvinte
Copiii din Gaza le Multumesc Studentilor din SUA pentru Sprijinul lor! Ceea ce s-a intamplat te va Lasa Fara Cuvinte

Takfeer Abu-Yousuf, un student stramuat din Beit Hanoun, a explicat pentru CNN de ce a simtit nevoia sa le multumeasca studentilor americani: „Acele mesaje de multumire sunt pe corturile noastre, acele corturi care nu ne protejeaza nici de caldura, nici de frig. Cel putin putem sa le multumim celor din SUA care ne-au sustinut prin umanitatea lor. Nu putem scrie aceste mesaje pe peretii caselor noastre, pentru ca nu mai avem case. Au fost distruse deasupra copiilor, batranilor si femeilor noastre.”

Citeste si
Un avocat explică de ce legea le interzice profesorilor să dea meditații elevilor. "Moralitatea este mult subestimată în România"

„Am pierdut singurul nostru sprijin din Gaza, educatia. Vrem sa ni se inapoieze acest drept”

Rana Al-Taher, o tanara de 18 ani, a indicat scoala din tabara si a explicat ca ceea ce ar fi trebuit sa fie un loc de invatare s-a transformat intr-un adapost. „Asta inseamna ca am pierdut educatia noastra. Am pierdut singurul nostru sprijin din Gaza si vrem sa ni se inapoieze. Este dreptul nostru sa avem acces la educatie… de aceea suntem aici”, a spus ea.

Potrivit ONU, in urma bombardamentelor intense ale Israelului asupra Gazei, peste 200 de scoli au fost lovite direct. Agentia ONU pentru refugiatii palestinieni (UNRWA) a anuntat ca „deloc nu se mai desfasoara cursuri in Gaza de aproape sase luni”.

Intr-un raport recent, expertii ONU au denuntat „obliterarea sistemica” a sistemului educational din Gaza. „Atacurile persistente si lipsite de mila asupra infrastructurii educationale din Gaza au un impact devastator pe termen lung asupra drepturilor fundamentale ale oamenilor la educatie si la libera exprimare, lipsind inca o generatie de palestinieni de viitorul lor”, au avertizat acestia.

„Razboiul a fost o bariera intre mine si visele mele”

Studenta universitara Bayan Al-Fiqhi, care studiaza la Cairo, a spus ca nu a mai putut merge la cursuri de cand a inceput razboiul din Gaza, dar a fost foarte recunoscatoare fata de protestele studentesti din SUA.

„Speram ca vor creste presiunea asupra Israelului si SUA pentru a opri baia de sange care are loc in Fasia Gaza si pentru a impiedica invazia Rafah”, a adaugat ea.

Soarta orasului Rafah a planant ca o amenintare asupra celor 1,3 milioane de palestinieni stramutati acolo. De saptamani intregi s-a speculat cu privire la momentul in care Israelul ar putea declansa operatiunea militara anticipata in oras. ONU a avertizat in repetate randuri impotriva unei invazii terestre israeliene, spunand ca o astfel de ofensiva „ar putea duce la o macelarire” in regiunea sudica.

Citeste si
Batalie pentru supravietuirea comertului traditional romanesc: Comerciantii vor ca supermarketurile sa fie inchise in weekend-uri

Nowar Diab, o tanara de 21 de ani, a deplans impactul bombardamentelor israeliene asupra studiilor ei. „Ar fi trebuit sa fiu absolventa in acest an. Am studiat literatura engleza si franceza la Universitatea Al-Azhar, dar Al-Azhar a fost bombardata… acest razboi a stat ca o bariera intre mine si visele mele, si inceputul carierei„, a povestit ea.

„Astazi stau aici pentru a spune intregii lumi ca noi, studentii gazezi, trecem prin chin si suferim in fiecare zi”, a adaugat Diab. Cu toate acestea, ea a subliniat ca, in pofida brutalitatii razboiului israelian, rezistenta si determinarea studentilor gazezi de a persevera erau evidente pentru intreaga lume.

Copiii din Gaza le Multumesc Studentilor din SUA pentru Sprijinul lor! Ceea ce s-a intamplat te va Lasa Fara Cuvinte
Copiii din Gaza le Multumesc Studentilor din SUA pentru Sprijinul lor! Ceea ce s-a intamplat te va Lasa Fara Cuvinte

Rugaciuni pentru pace in Biserica Sfantul Porfirie

In alta parte a Gazei, zeci de crestini palestinieni au celebrat Duminica Ortodoxa a Floriilor participand la slujba in Biserica Sfantul Porfirie, cea mai veche din Gaza, si s-au rugat pentru pace.

Videoclipurile arata barbati, femei, copii si batrani cantand rugaciuni in interiorul bisericii si cerand ca pacea sa prevaleze in Gaza. Copiii sunt imbracati sarbatoreste, purtand flori si lumanari si jucandu-se in curtea bisericii, impodobita cu palmieri.

Khader Nasrawi, un locuitor al orasului Gaza, care a participat la celebrarea bisericeasca, a declarat pentru CNN ca spera intr-un „maine mai bun”.

„Sarbatorim in acest an cu un nod in gat si cu rani pentru pierderea celor dragi si a caselor noastre in timpul acestui razboi brutal… Cerem lumii sa ne dea pace, pentru ca suntem oameni iubitori de pace. Iisus Hristos a chemat la pace si dragoste, la fel ca toate celelalte religii”, a adaugat el.

Un alt locuitor, Ihab Ayad, a spus pentru CNN ca a fost ranit de o lovitura aeriana israeliana care a lovit campusul bisericii in octombrie anul trecut. Cu toate acestea, el a afirmat ca ramane „unit si neclintit” alaturi de comunitatea sa palestiniana.

Citeste si
Dronele Ucrainene Stabilesc un Nou Record de Distanta in Atacul asupra unui Radar Militar Rus

„Aceasta sarbatoare este diferita pentru noi, din cauza tragediei razboiului de care a suferit poporul palestinian, fie el crestin sau musulman. Ocupatia nu face deosebire intre crestin sau musulman, este o agresiune criminala”, a spus Ayad.

Nu departe de biserica, un raid aerian israelian a lovit duminica o cladire rezidentiala cu patru etaje in cartierul Yarmouk din Gaza. Rezidentii si martorii oculari au declarat pentru CNN ca armata israeliana i-a avertizat inainte de lovitura si nu au existat victime.

Gestul spontan al studentilor si copiilor palestinieni de a-si exprima recunostinta fata de colegii lor din SUA a reprezentat un simbol puternic al sperantei si solidaritatii intr-o perioada intunecata marcata de distrugere si lipsuri. In ciuda greutatilor extreme, dragostea pentru educatie si determinarea de a-si construi un viitor mai bun au ramas nesterse in inimile tinerilor din Gaza. Acesta este un semnal ca, dincolo de violenta si conflict, exista dorinta universala de pace, intelegere si respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...