Purtatoarea de cuvant a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a acuzat joi Guvernul Romaniei de „declaratii provocatoare” si de „imixtiune grosolana” in afacerile interne ale Republicii Moldova. Aceste acuzatii vin dupa ce premierul Marcel Ciolacu a afirmat recent ca in Republica Moldova nu exista „moldoveni” sau „limba moldoveneasca”, ci doar „romani” si „limba romana”.
Zaharova a declarat la un briefing de presa:
„Atragem atentia asupra faptului ca astfel de declaratii provocatoare ale oficialilor romani, care reprezinta o imixtiune grosolana in afacerile interne ale Republicii Moldova, raman fara un raspuns adecvat din partea Chisinaului oficial.”
Ea a adaugat ca aceasta „evaluare” ar trebui facuta atat de state organizate pe linii nationale, cat si de organizatiile internationale care apara drepturile omului si previn „reincarnarea nazismului, fascismului si a oricaror alte practici odioase”.
Proteste in fata Ambasadei Romaniei la Chisinau
Acuzatiile Rusiei vin dupa ce blocul politic pro-rus „Pobeda” (Victorie), controlat de oligarhul fugar Ilan Șor, a organizat un protest in fata Ambasadei Romaniei la Chisinau. Protestatarii s-au ridicat impotriva declaratiei lui Ciolacu potrivit careia „nu exista moldoveni, ci doar romani”.
Intr-un interviu la Digi24 pe 14 mai, Ciolacu a declarat:
„Maia Sandu este singura solutie europeana si democratica pentru Moldova. Romania va ajuta Republica Moldova, fiindca in Republica Moldova sunt romani. Nu mai sunt moldoveni si nu mai exista limba moldoveneasca. Este limba romana si sunt romani.”
Reactii dure din partea liderilor pro-rusi din Gagauzia
Anterior, cu ocazia Zilei Unirii Basarabiei cu Romania pe 27 martie, Ciolacu vorbise despre „o sarbatoare de suflet a romanilor de pe ambele maluri ale Prutului” si despre „voinţa romanilor basarabeni de a reveni la patria mama dupa un veac de ocupaţie ţarista„.
Aceste declaratii au starnit reactii dure din partea lui Evghenia Gutul, bascana (guvernatoarea) regiunii autonome pro-ruse Gagauzia din Republica Moldova.
Pe postul rus Pervii Kanal, ea a declarat pe 9 aprilie:
„Pentru Moldova, aceasta (n.r. unirea cu Romania) este moartea. Și moartea limbii moldovenesti, a culturii moldovenesti. Moartea etniei moldovenesti.”
Gutul a acuzat „fortele pro-romane” de o „propaganda anti-moldoveneasca” timp de 30 de ani, negand „dreptul moldovenilor de a fi numiti moldoveni, dreptul la propria cultura, obiceiuri, traditii, dreptul la propria limba”.
Reactia agentiei ruse TASS
TASS, agentia oficiala de presa a statului rus, a afirmat ca, dupa prabusirea URSS, „politicienii din Romania vecina considera teritoriul Republicii Moldova parte a tarii lor si promoveaza ideea unificarii”, sustinand partidele pro-unire de la Chisinau „cu acordul tacit al guvernului Republicii Moldova”.
Declaratiile controversate ale premierului roman si reactiile vehemente din partea Rusiei si a liderilor pro-rusi din Republica Moldova ridica din nou intrebari despre viitorul tarii si despre potentiala sa unire cu Romania. In timp ce oficialii de la Bucuresti pledeaza pentru „revenirea la patria mama”, Moscova denunta o „imixtiune grosolana” si apara dreptul la identitate al „etniei moldovenesti”. Ramane de vazut cum va evolua aceasta disputa si ce impact va avea asupra relatiilor dintre cele doua state vecine.
Sursa imagini: Getty Images |
Subiecte abordate in articol: [Politica, Relatii internationale, Identitate nationala, Controverse]