marți, septembrie 10, 2024

Determinarea Chisinaului si sprijinul Kievului pentru reintegrarea Republicii Moldova

Share

In acord cu Kievul si cu alti parteneri externi, Chisinaul este hotarat sa inchida economic, fara Rusia, „gaura neagra” numita Transnistria, prin reintegrarea Republicii Moldova.

Chisinaul si Kievul, determinate sa reintegreze Republica Moldova

Noul Cod vamal al Republicii Moldova obliga companiile transnistrene sa-si achite taxele vamale la Chisinau. Fara alternativa! Tot ce a putut sa faca regimul separatist a fost un protest timid, cu oameni dezorientati, organizat la Tiraspol, ignorat totalmente de Chisinau.

Urmeaza ajustarea reglementarilor fiscale de catre Guvernul moldovean, astfel incat toate taxele achitate de firmele transnistrene sa ajunga in bugetul national, nu in cel gestionat de regimul separatist. Rusia si regimul de la Tiraspol nu mai pot bloca acest proces atata timp cat Ucraina rezista pe campul de lupta.

Tiraspolul ameninta cu exercitii militare

Prins intre ciocan si nicovala (intre Chisinau si Ucraina), regimul separatist pro-rus de la Tiraspol invoca necesitatea „intensificarii exercitiilor militare” pe fondul tensiunilor in crestere cu Chisinau.

Pe fundalul eforturilor Chisinaului de a aduce regiunea transnistreana in campul constitutional al Republicii Moldova, la Chisinau a venit ambasadorul cu misiuni speciale al Ucrainei responsabil de dosarul transnistrean, Paun Rohovei, cu mesaje transante pentru separatistii transnistreni.

Ucraina, pregatita sa reactioneze la orice diversiune a Rusiei

Intr-un briefing sustinut impreuna cu vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, diplomatul ucrainean a spus ca Ucraina este pregatita sa reactioneze prompt la orice diversiune ruseasca de pe tronsonul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene si sa faca totul pentru reintegrarea Republicii Moldova.

El a mentionat ca Ucraina va fi un partener foarte activ in procesul de reglementare transnistreana, dar nu se va aseza niciodata la aceeasi masa de negocieri cu Rusia.

Citeste si
Protestele fermierilor francezi impotriva importurilor de alimente - impact asupra transportatorilor romani

Ucraina si Rusia fac parte din formatul 5+2 de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean. Este vorba de OSCE, Rusia, Ucraina, Chisinau si Tiraspol + SUA si UE (ultimele doua doar cu statut de observatori) – un format total nefunctional.

Ucraina sustine suveranitatea si integritatea Republicii Moldova

Diplomatul ucrainean a subliniat: „Sustinem neconditionat suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova in hotarele recunoscute la nivel international. Scopul procesului de solutionare a problemei transnistrene este reintegrarea Republicii Moldova prin redobandirea de catre Chisinau a controlului deplin asupra teritoriului sau”.

Potrivit lui, Ucraina sta ferm pe pozitia de a nu se aseza la masa tratativelor cu Federatia Rusa in problema transnistreana si este pregatita sa zadarniceasca orice tentativa a FSB-ului rusesc de a-i implica pe cei din regiunea transnistreana in razboiul Rusiei impotriva Ucrainei.

Ucraina, pregatita sa ia masuri impotriva liderilor transnistreni cu cetatenie ucraineana

Ambasadorul Paun Rohovei s-a referit si la cetatenia ucraineana pe care o detin majoritatea exponentilor regimului separatist de la Tiraspol, toti avand si proprietati in Ucraina.

Fara a da nume, el le-a reamintit ca Ucraina este stat de drept, are o legislatie si orice cetatean al Ucrainei trebuie sa inteleaga ca, in afara de drepturi, are obligatii si responsabilitati fata de statul sau, iar pentru abateri de la prevederile legale exista raspundere.

Serebrian: Singura solutie este reintegrarea Republicii Moldova

Vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a subliniat la briefing ca Republica Moldova este determinata sa solutioneze conflictul transnistrean exclusiv pe cale pasnica.

Potrivit lui, nu exista niciun plan de sugrumare militara sau de alta natura a regiunii transnistrene. „Tot ce dorim este aducerea graduala a acestei regiuni in campul legal al Republicii Moldova. Solutionarea problemei transnistrene se va face exclusiv pe calea dialogului si e important ca toti sa inteleaga ca nu exista o alta solutie decat reintegrarea plenara a regiunii transnistrene in Republica Moldova”, a mentionat Serebrian.

Citeste si
Comisia Europeana cere Romaniei sa inchida si sa curete depozitele ilegale de deseuri / Executivul UE ar putea sesiza CEJ

Perspective de reintegrare in 2024

El a reiterat ca, in pofida complicatiilor, anul 2024 va fi un an in care vom avea mai mult succes in procesul de reintegrare a Republicii Moldova.

Deocamdata nu exista claritate in ceea ce priveste demilitarizarea regiunii transnistrene.

Prezenta militara rusa din stanga Nistrului si lichidarea stocului de munitii de la Cobasna sunt chestiuni care vor trebui discutate la nivel bilateral intre Chisinau si Moscova, conform vicepremierului Serebrian.

Felul cum va fi solutionata aceasta problema depinde foarte mult de modul in care se va incheia razboiul din Ucraina.

Presiuni economice asupra regiunii transnistrene

„Presam regiunea transnistreana pe anumite segmente sa accepte voit sau nevoit regulile de joc ale Chisinaului. Dar atat timp cat exista prezenta militara rusa in regiune, este greu de imaginat o solutionare definitiva a problemei.

Victoria Ucrainei ar deschide perspective noi pentru retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreana. Iar retragerea trupelor deschide perspective foarte reale de reintegrare a tarii”, a declarat anterior Oleg Serebrian.

Descoperajul separatistilor in privinta abuzurilor

Determinarea de care da dovada Chisinaul in ultima vreme, sentimentul de izolare in interiorul enclavei separatiste si legea votata recent de Parlamentul de la Chisinau, care incrimineaza separatismul, ii pun pe jar pe reprezentantii regimului separatist pro-rus de la Tiraspol.

Acestia se simt vulnerabili si sunt tot mai reticenti in a-si asuma abuzuri de dragul regimului ilegal.

Mai ales dupa ce, pe 22 ianuarie 2024, Politia de Frontiera a Republicii Moldova a declarat-o indezirabila si a intors-o de la aeroport pe pretinsa „presedinta” a judecatoriei din Tiraspol, Anna Mamei, responsabila de condamnarea ilegala a mai multor cetateni moldoveni.

Citeste si
Siegfried Mureșan: Partidele extremiste nu vor avea majoritate în Parlamentul European

Separatistii descurajati sa comita noi abuzuri

Un alt caz care a generat panica in randul reprezentantilor structurilor de forta de la Tiraspol este legat de dosarul penal pentru rapire de persoane pe care procurorii moldoveni l-au initiat pe 24 ianuarie 2024 pe numele securistilor transnistreni care au rapit o jurnalista si un cameraman de la Chisinau.

Masurile intreprinse de Chisinau contra abuzurilor exponentilor regimului ilegal de peste Nistru ii descurajeaza pe reprezentantii structurilor represive separatiste sa indeplineasca noi ordine abuzive in raport cu cetatenii de pe malul drept al Nistrului.

In plus, exponentii regimului separatist de la Tiraspol nu mai pot iesi din Republica Moldova fara notificarea prealabila si acordul autoritatilor constitutionale de la Chisinau.

In urmatoarele luni se va umbla si la mecanismul de inmatriculare a unitatilor de transport (cu placute transnistrene) si de admitere in trafic a soferilor cu permise de conducere eliberate de catre structurile separatiste.

„Deocamdata exista o recunoastere tacita a acelor carnete. Ele pot fi preschimbate fara reconfirmarea prin examen a dreptului de soferie. Dar nu va mai fi tolerata mult timp aceasta situatie”, a declarat directorul Agentiei Servicii Publice de la Chisinau, Mircea Esanu.

Astfel, prin masuri economice si juridice ferme, autoritatile de la Chisinau restrang treptat miscarea regimului separatist si pregatesc terenul pentru reintegrarea Republicii Moldova. Cu sprijinul Ucrainei si al partenerilor occidentali, perspectiva reunirii celor doua maluri ale Nistrului devine tot mai plauzibila in anul 2024.

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...