miercuri, iunie 19, 2024

Dezastrul care a indurerat Orientul Mijlociu: Tragica moarte a liderilor iranieni

Hamas și Houthi transmit condoleanțe după moartea președintelui iranian Raisi și a ministrului de externe într-un tragic accident de elicopter, într-un gest ce evidențiază impactul major al evenimentului.

Share

Lumea araba este cuprinsa de durere dupa vestea socanta a mortii presedintelui iranian Ebrahim Raisi si a ministrului de externe Hossein Amir-Abdollahian, intr-un groaznic accident de elicopter. Evenimentul tragic a starnit un val de condoleante din partea gruparilor sustinute de Iran din regiune.

Mesaje de compasiune din Gaza si Yemen

Organizatiile Hamas si Houthi, ambele finantate si instruite de Iran, au transmis cele mai profunde regrete pentru pierderea liderilor iranieni. Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas din Fasia Gaza, a adresat „condoleante sincere si un apel la solidaritate” catre liderul suprem iranian Ali Khamenei, guvernul de la Teheran si intregul popor iranian.

Haniyeh a laudat sprijinul neobosit al regimului iranian pentru cauza palestiniana si rezistenta impotriva Israelului. El si-a exprimat convingerea ca „institutiile adanc inradacinate” ale Iranului vor permite depasirea acestei „imense pierderi”.

In acelasi ton, Mohammed Ali al-Houthi, liderul rebelilor houthi din Yemen, a transmis „condoleante profunde poporului iranian, conducerii si familiilor presedintelui Raisi si delegatiei sale pentru martiriul lor”.

Dezastrul care a indurerat Orientul Mijlociu: Tragica moarte a liderilor iranieni
Dezastrul care a indurerat Orientul Mijlociu: Tragica moarte a liderilor iranieni

Sprijin constant pentru gruparile militante

Relatiile stranse dintre Iran si gruparile militante din regiune, precum Hamas, Hezbollah din Liban si rebelii houthi din Yemen, sunt binecunoscute. Teheranul i-a finantat si instruit in mod constant pe acesti actori nestatali, antrenati in conflicte armate prelungite.

Desi intreaga lume condamna tacticile teroriste ale unor asemenea grupari, sprijinul Iranului pentru ele reprezinta o parghie importanta de influenta in Orientul Mijlociu zbuciumat. Prin urmare, pierderea liderilor de la Teheran ar putea avea un impact major asupra echilibrului de putere din regiune.

Detalii despre tragicul accident

Potrivit presei de stat iraniene, elicopterul prezidential s-a prabusit duminica in apropiere de orasul Verzegan, langa granita cu Azerbaidjanul. Echipele de salvare au reusit sa localizeze epava abia dupa 12 ore de cautari ingreunate de teren accidentat, paduri dese si ceata densa.

Citeste si
O minune in mijlocul tragediei: Bebelusul salvat din pantecele mamei decedate in Fasia Gaza. Cum va supravietui micuta orfana in haosul razboiului?

Atat presedintele Ebrahim Raisi, cat si ministrul de externe Hossein Amir-Abdollahian si alte persoane neidentificate au decedat in urma impactului devastator. Cauzele exacte ale accidentului nu au fost deocamdata stabilite.

Persoane decedateFunctie
Ebrahim RaisiPresedintele Iranului
Hossein Amir-AbdollahianMinistrul de Afaceri Externe
[Alte persoane neidentificate]

Pierderea tragica a conducatorilor iranieni a imbracat doliu intreaga regiune. Desi ideologic opuse, vocile din Gaza si Yemen au resonat intr-un cor al compasiunii, evidentiind impactul major pe care aceasta tragedie il va avea asupra echilibrelor de putere din Orientul Mijlociu turbulent. Doar viitorul va arata cum vor evolua lucrurile in absenta acestor lideri de la Teheran, care au modelat cu mana forte realitatile regionale.

Sursa imagini: Social Media

Subiecte abordate in articol: Iran, Hamas, Houthi, Orientul Mijlociu

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...