Intr-un moment crucial al conflictului military dintre Ucraina si Rusia, fortele armate ucrainene au reusit o actiune spectaculoasa. Conform unei surse din Serviciul de Informatii al Apararii Ucrainei, o drona ucraineana ar fi atacat un radar rusesc strategic la o distanta recordata de aproximativ 1800 km, demonstrand abilitatile imbunatatite ale Ucrainei de a lovi tinte din adancul teritoriului inamic.
Conform raportarilor, pe 26 mai 2024, o drona intreprindatoare apartinand Fortelor Ucrainene a traversat o distanta uimitoare de peste 1800 de kilometri pentru a atinge un radar rusesc de tip „Voronej M” amplasat in Orsk, regiunea Orenburg. Acesta este cel mai indepartat obiectiv atins vreodata de dronele ucrainene, depasind recordul anterior stabilit in orasul Salavat, Bashkortostan, la aproximativ 140 km mai aproape de frontiera ucraineana.
Despre radarul vizat „Voronej M”
Descris ca parte a familiei de radare rusesti de raza lunga „Voronej”, acest sistem modern este conceput sa detecteze o gama larga de tinte, de la obiecte spatiale la rachete balistice si de croaziera. Operand in banda undelor foarte inalte (VHF), radarul poate monitoriza tinte la distante de pana la 6000 km, conform Ukrainskaia Pravda.
Rusia a promovat aceste noi radare „Voronej” ca o masura defensiva impotriva scutului antiracheta al SUA in Europa, demonstrand abilitatile lor imbunatatite de a raspunde la potentiale amenintari strategice.
Consecintele atacului sunt inca neclare
Desi succesul operational al atacului pare a fi un fapt inregistrat, consecintele depline ale loviturii asupra radarului Voronej M din Orsk sunt inca in curs de evaluare, potrivit reprezentantului GUR citat. Cu toate acestea, chiar si atingerea unei tinte atat de indepartate este vazuta ca o realizare remarcabila pentru fortele ucrainene.
O sursa din presa rusa a sustinut ca „o drona a cazut in apropierea Orsk”, sugerand ca atacul a vizat intr-adevar o instalatie militara din regiune.
Acest atac vine la scurt timp dupa ce, la 23 mai, o alta drona ucraineana a lovit un radar similar „Voronej DM” in satul Gluboki din regiunea Krasnodar, declansand un incendiu.
Evolutia tactica a dronelor in conflictul Rusia-Ucraina
Folosirea eficienta a dronelor de atac a reprezentat o componenta tactica esentiala pentru Ucraina in eforturile sale de a contracara invazia rusa. Aceste incercari demonstreaza progresul tehnologic si imbunatatirea capabilitatilor de a lovi tinte strategice aflate adanc in teritoriul rusesc.
Reusita loviturii de la o astfel de distanta record reprezinta atat o demonstratie de forta, cat si un eveniment care ar putea marca o noua etapa in evolutia conflictului. Pe masura ce ambele parti continua sa caute avantaje tactice, astfel de actiuni temerare pot influenta echilibrul puterii pe campul de lupta si negocierile viitoare.
Ramane de vazut cum va reactiona Rusia la acest atac indraznet si daca acesta va accelera eforturile Moscovei de a contracara amenintarea dronelor adverse. Pe fondul confruntarilor in desfasurare, comunitatea internationala va monitoriza indeaproape evolutiile de pe front si impactul acestui nou record stabilit de fortele ucrainene.
Distribuiti acest articol si impartasiti-ne opinia voastra in sectiunea de comentarii!
Sursa imaginii: Getty Images
Subiecte abordate in articol: drona, Ucraina, razboi, Rusia, obiectiv, atacat
Acest articol se bazeaza pe informatii oficiale furnizate de surse din cadrul Serviciului de Informatii al Apararii Ucrainei si raportari media