luni, mai 27, 2024

Fosta sefa de la Fisc Galati, condamnata la 5 ani de inchisoare pentru luare de mita

Share

Luni, 29 ianuarie 2024, Tribunalul Galati a dat o sentinta de 5 ani de inchisoare cu executare pentru Mariana Ion Cozma, fosta sefa a Serviciului de Inspectie Fiscala din cadrul Directiei Regionale a Finantelor Publice (DRFP) Galati. Aceasta este acuzata ca ar fi cerut mita de la oameni de afaceri pentru a-i favoriza la controale fiscale.

Conform procurorilor anticoruptie, Mariana Ion Cozma ar fi primit 4.500 de lei in 2013 si 2.900 de lei in 2014 de la omul de afaceri Catalin Dan Crihana, pentru ca in schimb sa il favorizeze pe acesta cu ocazia unor controale la doua firme pe care le detinea.

Crihana ar fi mascat spaga printr-un contract de bursa privata pentru fiul sefei de la Fisc. In realitate, banii reprezentau mita pentru ca Mariana Ion Cozma sa treaca cu vederea neregulile descoperite in urma controalelor la cele doua societati controlate de Catalin Dan Crihana.

De asemenea, Roxana-Cristina Grigorescu, inspectoare in cadrul Serviciului de Inspectie Fiscala Galati, a fost condamnata la 3 ani de inchisoare cu executare pentru complicitate la luare de mita.

Ea ar fi cerut si primit spaga alaturi de sefa ei, Mariana Ion Cozma, in una din cele doua situatii de mituire.

Omul de afaceri inregistra achizitii fictive pentru a evita plata taxelor

Catalin Dan Crihana, care ar fi mituit inspectorii fiscali, a primit o pedeapsa de 2 ani inchisoare pentru dare de mita.

Anchetatorii au descoperit ca, in calitate de administrator al unor firme, Crihana ar fi inregistrat in contabilitate achizitii fictive de cereale si ingrasaminte chimice. De asemenea, el ar fi declarat fiscal achizitii nereale pentru a evita plata unor obligatii fiscale de peste 480.000 de lei.

Citeste si
Romanii din sudul Basarabiei se confrunta cu noi probleme in demersurile de reorganizare a scolii din satul Erdek-Burnu/Utkonosivka

Chiar daca faptele de evaziune fiscala s-au prescris, instanta a decis ca omul de afaceri sa returneze statului prejudiciul adus, constand in TVA dedus ilegal si impozit pe profit.

Doi complici ai lui Crihana care l-ar fi ajutat sa ascunda evaziunea fiscala, Liviu Dan Roman si Nuti Rautoiu, au scapat de acuzatiile aduse din cauza prescrierii faptelor reclamate.

Cu toate acestea, cei trei trebuie sa plateasca prejudiciul de peste 480.000 lei cauzat statului prin operatiunile ilegale efectuate.

Schema demitizarii folosita de inspectorul fiscal

Conform anchetatorilor, sefa Fiscului Galati, Mariana Ion Cozma, ar fi pus la punct o schema ingenioasa de mascat a mitei cerute de la oamenii de afaceri verificati.

Ea ar fi pretins banii ca fiind burse private acordate de firmele controlate fiului ei. In realitate, sumele reprezentau mita pentru ca inspectiile fiscale sa fie blande cu societatile care plateau.

Astfel, Mariana Ion Cozma reusea sa ascunda primirea spagii, dand aparenta unor sponsorizari si burse private perfect legale pentru fiul ei.

Schema i-ar fi permis sa favorizeze firmele controlate de Catalin Dan Crihana, iar banii primiti sa para justificati printr-un contract de bursa semnat intre societatile controlate si fiul sefei de la Fisc.

Cazul de la Galati evidentiaza fenomenul mitei in randul unor inspectori fiscali, care profita de pozitia lor pentru a cere bani de la contribuabili.

Este ingrijorator ca unii functionari publici recurg la scheme ingenioase de mascat a spagii pentru a scapa de rigorile legii.

Pe de alta parte, este incurajator faptul ca astfel de practici ilegale nu raman nepedepsite, iar cei care accepta mita pentru a inchide ochii la nereguli sunt trasi la raspundere.

Citeste si
5 forte de securitate israeliene acuzate de incalcari grave ale drepturilor omului inainte de razboiul din Gaza!

Lupta anticoruptie trebuie sa continue pentru a curata sistemul public de aceste practici ilegale care aduc prejudicii statului si cetatenilor onesti. Numai printr-o administratie fiscala integra se poate asigura o colectare corecta a taxelor in beneficiul intregii societati.

Citeste si...

Citeste si...