vineri, iunie 14, 2024

Fostii sefi SRI, Florian Coldea si Dumitru Dumbrava, au primit control judiciar pentru luare de mita

Foștii oficiali de rang înalt Florian Coldea și Dumitru Dumbravă de la SRI au primit control judiciar după acuzații de luare de mită în valoare de 600.000 de euro în dosarul Hideg.

Share

Fostul prim-adjunct al Serviciului Roman de Informatii (SRI), Florian Coldea, si generalul SRI Dumitru Dumbrava, au fost plasati sub control judiciar de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), dupa audieri de aproape 15 ore. Decizia a venit in urma unei plangeri depuse de omul de afaceri Catalin Hideg.

Presupusa luare de mita in valoare de 600.000 de euro

Potrivit denuntatorului, Catalin Hideg, Dumbrava i-ar fi cerut sa plateasca avocatului Doru Traila un onorariu de 700.000 de euro, suma considerata exorbitanta in Romania. Ulterior, avocatul Traila i-ar fi solicitat 600.000 de euro plus TVA pentru a obtine o condamnare cu suspendare in dosarul sau penal.

Hideg, care a primit deja o condamnare de 4 ani de inchisoare intr-un dosar de frauda cu fonduri europene, sustine ca i s-a spus ca Florian Coldea este „singurul din Romania care are parghiile necesare pentru a rezolva” dosarul sau.

Fostii sefi SRI, Florian Coldea si Dumitru Dumbrava, au primit control judiciar pentru luare de mita
Fostii sefi SRI, Florian Coldea si Dumitru Dumbrava, au primit control judiciar pentru luare de mita

Coldea si Dumbrava plasati sub control judiciar pe cautiune de 500.000 de lei

Atat Coldea, cat si Dumbrava, au primit control judiciar pe cautiune in valoare de 500.000 de lei fiecare. De asemenea, avocatul Doru Traila, presupusul intermediar in aceasta afacere, a fost plasat sub control judiciar.

Coldea si Dumbrava au fost chemati la DNA joi dimineata pentru audieri si au petrecut aproximativ 15 ore in sediul institutiei. La iesire, Coldea a refuzat sa faca declaratii, desi initial anuntase ca va vorbi.

Contextul dosarului penal al lui Catalin Hideg

In octombrie 2022, Catalin Hideg si firma sa, Sanimed International, au fost trimisi in judecata de Parchetul European intr-un dosar de frauda cu fonduri europene de peste 3 milioane de euro. Acesta este acuzat ca a prezentat documente si declaratii false pentru a castiga o licitatie pentru proiectul RECUMED, finantat de UE.

Citeste si
China Evergrande, cu datorii de 300 de miliarde de dolari, obligata la lichidare

Hideg a fost condamnat in februarie 2024 la 4 ani de inchisoare pentru:

  • Folosire de documente false pentru obtinerea de fonduri UE, cu consecinte deosebit de grave
  • Spalare de bani

Ancheta actuala a DNA pare sa aduca la lumina o presupusa retea de coruptie la nivel inalt, implicand fosti oficiali de rang inalt din serviciile secrete si mediul juridic. Ramane de vazut ce alte dezvaluiri vor urma in acest caz care zguduie increderea publica. Sunt necesare actiuni ferme pentru a combate asemenea practici si a restabili integritatea institutiilor statului.

Sursa imagini: Getty Images | Subiecte abordate in articol: Florian Coldea, SRI, Dumitru Dumbrava, control judiciar, DNA

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...