marți, septembrie 10, 2024

Germania, Polonia si Franta consolideaza securitatea Republicii Moldova si sprijina aderarea la UE

Germania, Polonia și Franța se angajează să întărească apărarea Republicii Moldova, să contracareze ingerințele ruse și să susțină integrarea europeană a țării și a Ucrainei.

Share

Țarile din „Triunghiul de la Weimar” – Germania, Polonia si Franta – au convenit sa acorde asistenta Republicii Moldova in vederea consolidarii capacitatilor sale de securitate si aparare, precum si pentru a promova integrarea europeana a tarii si combaterea dezinformarii ruse.

Reuniti la Weimar, in centrul Germaniei, miercuri 24 mai 2024, ministrii de externe ai celor trei state s-au angajat sa sprijine sectorul de securitate si aparare al Republicii Moldova, rezistenta acesteia la ingerintele straine si lupta impotriva ofensivei hibride desfasurate de Rusia. Declaratia lor comuna subliniaza ca obiectivul este ca Uniunea Europeana sa devina un actor geopolitic puternic, capabil sa raspunda provocarilor actuale de securitate.

Acordul prevede consolidarea sectorului de aparare moldovean

Potrivit declaratiei finale, Germania, Polonia si Franta se angajeaza sa „consolideze sectorul de securitate si de aparare al Moldovei, rezistenta sa impotriva ingerintelor straine si sa sprijine lupta Moldovei impotriva ofensivei hibride rusesti”. Cele trei state vor mobiliza de asemenea fonduri UE disponibile pentru initiative de dezvoltare locala, promovarea integrarii europene si combaterea dezinformarii in Republica Moldova.

Acordul intervine dupa revenirea la putere in Polonia a fortelor pro-europene, context in care formatul „Triunghiul de la Weimar” a capatat un nou avant in directia unei „agende geopolitice pentru o UE mai puternica”, dupa cum se arata in declaratie.

Sprijin pentru aderarea Republicii Moldova la UE

Germania, Polonia si Franta consolideaza securitatea Republicii Moldova si sprijina aderarea la UE
„Triunghiul de la Weimar” – Garanti pentru securitatea si viitorul european al Moldovei

Un alt angajament esential asumat de ministrii de externe germani, polonezi si francezi vizeaza asigurarea succesului procesului de aderare la Uniunea Europeana pentru Ucraina si Republica Moldova.

„Acest lucru necesita un proces de aderare bazat pe merite si un sprijin puternic pentru eforturile Ucrainei si ale Republicii Moldova de a progresa in ceea ce priveste reformele si de a indeplini criteriile necesare pentru a lansa negocierile de aderare la UE pana la sfarsitul presedintiei belgiene a Consiliului si pentru a deschide apoi grupul de negociere «fundamentala» cu ambele tari”, se mentioneaza in declaratie.

Citeste si
Putin acuză Ucraina că a doborât un avion rusesc IL-76: "Au făcut-o, probabil din greșeală".

Republica Moldova a obtinut in iunie 2022 statutul de tara candidata la aderarea la UE, in contextul invaziei ruse in Ucraina. Anterior, la inceputul lunii aprilie 2024, ministrul moldovean de externe Mihai Popsoi discutase la Berlin cu omologa sa germana Annalena Baerbock despre sprijinul oferit de „Triunghiul de la Weimar” Republicii Moldova in criza regionala.

Importanta „Triunghiului de la Weimar” pentru integrarea europeana

Formatul de cooperare trilaterala „Triunghiul de la Weimar” a fost lansat in 1991 de ministrii de externe ai Frantei, Germaniei si Poloniei, avand drept obiectiv constructia unui viitor european comun. In ultimii ani, acest format si-a regasit o noua vigoare, valorificand motorul franco-german si punand in valoare potentialul Poloniei ca pion-cheie in estul Europei.

Aceste evolutii demonstreaza determinarea statelor-membre influente ale UE de a contribui la consolidarea securitatii si integrarii europene a Republicii Moldova, in fata amenintarilor reprezentate de politica agresiva a Rusiei in regiune. Ramane de vazut daca angajamentele asumate la nivel declarativ se vor materializa prin sprijin concret din partea „Triunghiului de la Weimar”, in beneficiul parcursului european si securitar al Republicii Moldova.

Sursa imagini: Getty Images

Subiecte abordate in articol: Moldova, securitate, UE, Weimar, integrare

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...