joi, iunie 20, 2024

Iranienii executa 4 persoane condamnate pentru spionaj in favoarea serviciilor secrete israeliene Mossad

Share

Luni dimineata, Iranul a executat patru persoane gasite vinovate de spionaj in favoarea Israelului, potrivit autoritatilor judiciare de la Teheran. Cei patru faceau parte dintr-un grup afiliat organizatiei de spionaj Mossad si au fost arestati in iulie 2022 pentru pregatirea unui atac cu bomba in provincia Isfahan.

Complotul din spatele atentatului de la Isfahan

Conform site-ului oficial al autoritatilor judiciare iraniene, Mizan Online, cei patru executati luni dimineata sunt Mohammad Faramarzi, Mohsen Mazloum, Wafa Azarbar si Pejman Fatehi. Ei au fost arestati in iulie 2022 pentru complotarea unei operatiuni impotriva unei facilitati a Ministerului Apararii din provincia centrala Isfahan.

Iranienii sustin ca cei patru au fost recrutati de catre serviciile secrete israeliene Mossad cu aproape 18 luni inainte de operatiunea planificata. Presupusii spioni au fost trimisi in tari africane pentru a efectua cursuri de pregatire militara, unde ar fi interactionat si cu ofiteri Mossad.

„Cei patru au complotat o operatiune impotriva unei facilitati militare strategice din Isfahan”, a precizat site-ul Mizan Online.

In septembrie 2023, spirionii au fost condamnati la pedeapsa cu moartea, iar executia a avut loc in dimineata zilei de 29 ianuarie 2024. Autoritatile judiciare sustin ca au reusit sa dejoace un complot extrem de complex pus la cale de serviciile secrete israeliene.

Razboiul din umbra dintre Iran si Israel

Executiile celor patru spirioni fac parte din conflictul care dureaza de zeci de ani intre Iran si Israel, adesea numit razboiul din umbra. In august 2023, Iran a anuntat ca a dezamorsat un proiect initiat de Mossad care viza sabotarea programului de rachete balistice iranian.

Anuntul a venit la cateva luni dupa ce Teheranul a acuzat Israelul ca a orchestrat un atac cu drone asupra unei facilitati militare din Isfahan, in luna februarie. Atacul nu a produs pagube majore sau victime, insa a evidentiat din nou ostilitatea dintre cele doua state din Orientul Mijlociu.

„Am reusit sa dejucam un complot extrem de complex pus la cale de israelieni impotriva programului nostru de rachete”, a declarat un oficial iranian.

In ultimele doua decenii, Iranul si Israelul s-au acuzat reciproc de mai multe atacuri cibernetice, asasinate si alte acte de sabotaj. Desi cei doi dusmani nu s-au confruntat direct pana in prezent, analistii se tem ca tensiunile ar putea escalada intr-un conflict militar deschis.

Citeste si
Batalie pentru supravietuirea comertului traditional romanesc: Comerciantii vor ca supermarketurile sa fie inchise in weekend-uri

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...