Ministrul israelian al apărării a declarat că taberele sunt acum „goale” și vor fi ocupate de armata israeliană pentru următorul an. Operațiunea militară din teritoriul palestinian ocupat se intensifică semnificativ în ultimele zile.
Autoritățile israeliene au evacuat forțat rezidenții din trei tabere de refugiați situate în Cisiordania ocupată, în contextul unei operațiuni militare majore care se desfășoară de peste o lună în acest teritoriu palestinian. Această acțiune marchează o intensificare dramatică a prezenței militare israeliene în regiune, cu implicații profunde pentru populația locală.
Conform BBC News, ministrul apărării din Israel, Israel Katz, a confirmat că taberele de refugiați din Jenin, Tulkarm și Nur Shams sunt în prezent complet evacuate și vor rămâne sub controlul forțelor militare israeliene pentru cel puțin un an. Este pentru prima dată din 2002 când Forțele de Apărare Israeliene (IDF) desfășoară o divizie de tancuri în jurul orașului Jenin.
Impactul dramatic asupra populației palestiniene
Conform datelor furnizate de Națiunile Unite, operațiunea militară israeliană, care a început pe 21 ianuarie și s-a intensificat în ultimele zile, a dus la strămutarea forțată a peste 40.000 de palestinieni. Această cifră reflectă amploarea fără precedent a evacuărilor și impactul devastator asupra comunităților locale.
Situația umanitară devine tot mai critică pe măsură ce operațiunea continuă. Infrastructura vitală, inclusiv sistemele de apă și canalizare, a suferit deteriorări severe, afectând accesul la apă potabilă pentru zeci de mii de persoane. Conform rapoartelor ONU, bilanțul tragic al operațiunilor include:
- 51 de palestinieni uciși, dintre care 7 copii
- 3 soldați israelieni și-au pierdut viața
- Zeci de mii de persoane au rămas fără acces la servicii esențiale
Tensiuni în creștere și reacții internaționale
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a efectuat o vizită în tabăra de refugiați Tulkarm, unde a ordonat intensificarea activității operaționale. „Intrăm în bastioanele teroriștilor, nivelăm străzi întregi folosite de aceștia și casele lor. Eliminăm teroriști și comandanți”, a declarat Netanyahu.
Această escaladare a tensiunilor vine în contextul unor atacuri recente în Tel Aviv, unde trei autobuze au fost ținta unor explozii, incidente pe care oficialii israelieni le-au descris ca fiind „suspectate de terorism”.
Purtătorul de cuvânt al președintelui palestinian Mahmoud Abbas, Nabil Abu Rudeineh, a condamnat ferm decizia de a desfășura tancuri în regiune, descriind-o ca fiind o „escaladare israeliană periculoasă care nu va duce la stabilitate sau calm”.
Vă încurajăm să urmăriți evoluția situației și să împărtășiți acest articol pentru a crește gradul de conștientizare asupra crizei umanitare din regiune.
Sursa imaginii: Getty Images
Etichete: evacuare refugiați palestinieni, criză umanitară Cisiordania, operațiune militară Israel, tabere refugiați evacuate, conflict israeliano-palestinian, strămutare forțată