miercuri, iunie 19, 2024

Israel revoca interzicerea transmisiunii video realizate de Associated Press din Fasia Gaza

Autoritățile de la Tel Aviv anunță că au revocat decizia de suspendare a transmisiunii video în direct a agenției americane Associated Press (AP) din Fâșia Gaza. Decizia a fost luată după presiuni din partea Washingtonului.

Share

Ministerul Comunicatiilor israelian a anuntat marti seara ca va renunta la interzicerea transmisiunii realizate de AP din teritoriul palestinian, permitand televiziunii americane sa-si reia activitatea normala. Shlomo Karhi, ministrul Comunicatiilor, a explicat ca suspendarea va fi anulata pana cand Ministerul Apararii va analiza problemele legate de securitate, vizand potentialele riscuri pentru fortele armate israeliene.

„Avand in vedere ca Ministerul Apararii doreste sa examineze problema fluxurilor video realizate din orasul Sderot, la marginea Fasiei Gaza, si riscul pentru fortele noastre, am ordonat sa anulam operatiunea si sa returnam echipamentul agentiei AP pana cand Ministerul Apararii se va pronunta”, a precizat Shlomo Karhi intr-un comunicat oficial.

Anterior, autoritatile israeliene au interzis transmisiunile AP din Gaza, acuzand televiziunea ca a incalcat legislatia care le permite sa interzica si sa inchida canalul qatariot Al-Jazeera pe teritoriul israelian. Potrivit oficialilor, reporterii AP realizau imagini regulate de pe un balcon din Sderot, la marginea Fasiei Gaza, concentrandu-se pe activitatile si locatiile soldatilor israelieni, incalcand astfel cenzura militara.

Associated Press a respins acuzatiile, precizand ca Al-Jazeera este doar unul dintre miile de clienti ai fluxurilor video transmise in direct de agentie. De asemenea, autoritatile israeliene au confiscat temporar camera si echipamentul de transmisie ale AP.

Israel revoca interzicerea transmisiunii video realizate de Associated Press din Fasia Gaza
Israel revoca interzicerea transmisiunii video realizate de Associated Press din Fasia Gaza

Decizia initiala a starnit critici puternice la nivel international:

  • Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a catalogat evolutia situatiei drept „destul de socanta”.
  • Casa Alba a solicitat expres Israelului sa restabileasca transmisiunea video in direct realizata de AP.
  • Organizatia neguvernamentala Reporteri fara Frontiere (RSF) a denuntat o „cenzura nerusinata” din partea autoritatilor israeliene.

Reactiile dure din SUA si de la ONU par sa fi determinat Israelul sa revina asupra deciziei initiale si sa permita reluarea transmisiunilor AP din teritoriul palestinian.

Citeste si
Norul de praf saharian, un aliat neasteptat pentru spalatoriile auto din Romania

In incheiere, cazul suspendarii temporare a transmisiilor Associated Press din Fasia Gaza evidentiaza tensiunile continue dintre Israel si televiziunile internationale prezente in regiune. Desi autoritatile de la Tel Aviv invoca motive de securitate, organizatiile pentru libertatea presei condamna ferm aceste actiuni de cenzura. Ramane de vazut care vor fi urmatoarele evolutii in aceasta disputa cu privire la accesul jurnalistilor in teritoriile palestiniene controlate de Israel.

Sursa: G4Media.ro Sursa imagini: Getty Images Subiecte abordate in articol: Israel, Associated Press, Fasia Gaza, libertatea presei, securitate

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...