Abdul Rahman al-Qaradawi, un cunoscut activist și poet egiptean, se află în centrul unei controverse internaționale după ce guvernul libanez a decis să îl extrădeze în Emiratele Arabe Unite (UAE), în ciuda avertismentelor privind posibile încălcări ale drepturilor omului.
O decizie controversată cu implicații majore
Biroul prim-ministrului libanez Najib Mikati a anunțat marți că țara va extrăda fiul regretatului cleric al Frăției Musulmane, Yusuf al-Qaradawi, după ce cabinetul a votat în favoarea acestei decizii. Această hotărâre vine într-un moment tensionat și ridică numeroase întrebări despre drepturile omului și libertatea de exprimare în regiune.
Activistul în vârstă de 53 de ani a fost arestat în Liban pe 28 decembrie, la scurt timp după ce s-a întors din Siria, unde călătorise în contextul răsturnării de la putere a președintelui Bashar al-Assad de către forțele de opoziție. Înainte de arestare, al-Qaradawi și-a exprimat speranța pentru victoria poporului sirian într-un video filmat la Moscheea Umayyad din Damasc, criticând totodată autoritățile din UAE, Egipt și Arabia Saudită.
Amnesty International a intervenit prompt în acest caz, cerând autorităților libaneze să respingă urgent cererile de extrădare atât către Egipt, cât și către UAE. Potrivit organizației, arestarea lui al-Qaradawi este direct legată de criticile sale la adresa autorităților din aceste țări.
Îngrijorări serioase privind drepturile omului
Sara Hashash, director adjunct pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord al Amnesty International, a subliniat că „criticarea autorităților nu este o infracțiune„. Ea a avertizat că, în cazul returnării în Egipt, al-Qaradawi ar risca:
- Dispariție forțată
- Tortură și alte forme de maltratare
- Un proces inechitabil
- Închisoare prelungită pe nedrept
Cazul său devine și mai complex având în vedere că al-Qaradawi este și cetățean turc, locuind cu familia sa la Istanbul. De-a lungul timpului, el s-a remarcat ca un critic vocal al fostului președinte egiptean Hosni Mubarak, precum și al actualului lider Abdel Fattah el-Sisi, care a preluat puterea în urma unei lovituri de stat în 2013.
Situația familiei al-Qaradawi este și mai dramatică – sora sa, Ola Al-Qaradawi, se află de patru ani în detenție arbitrară în Egipt, sub acuzații pe care Amnesty International le consideră „false acuzații legate de terorism„.
Avocatul lui al-Qaradawi a anunțat că va depune miercuri dimineață o contestație urgentă pentru a bloca extrădarea, conform agenției de știri Reuters.
Experții în drepturile omului sunt îngrijorați că această decizie ar putea crea un precedent periculos pentru activiștii și criticii regimurilor din Orientul Mijlociu. Este esențial ca vocea societății civile să rămână puternică în sprijinul drepturilor fundamentale ale omului și a libertății de exprimare.
Fă-ți vocea auzită! Distribuie acest articol pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la situația lui Abdul Rahman al-Qaradawi și a altor activiști care se confruntă cu amenințări similare la adresa libertății lor.
Sursa imaginii: AFP
Etichete: activist egiptean, extrădare, drepturi om, Liban, UAE, Amnesty International