Guvernul Romaniei pregateste o noua majorare a salariului minim pe economie, incepand cu iulie 2024. Potrivit declaratiilor oficialilor, noua formula de calcul nu va permite diminuari salariale, iar stabilirea cuantumului va tine cont de indicatorii economici precum rata inflatiei, PIB-ul si productivitatea muncii.
Negocierile au loc in contextul transpunerii Directivei UE 2041/2022 privind salariile minime adecvate in Uniunea Europeana. Documentul european stabileste ca fiecare stat membru va stabili venitul minim in functie de propriile conditii sociale, financiare si evolutia indicatorilor macroeconomici.
Proiectul prevede stimularea dialogului social
Conform secretarului de stat din Ministerul Muncii, Cristian Vasilcoiu, proiectul privind salariul minim stimuleaza incheierea de contracte colective de munca si consolideaza rolul dialogului cu partenerii sociali in stabilirea acestui indicator.
„Formula care va fi stabilita va tine cont, printre altele, de nivelul castigului salarial mediu brut si productivitatea muncii. In plus, textul proiectului prevede ca nu vor exista diminuari salariale, stimuleaza incheierea de contracte colective de munca si consolideaza rolul pe care il are dialogul cu partenerii sociali in stabilirea salariului minim.” – Cristian Vasilcoiu, secretar de stat in Ministerul Muncii
Ministerul Muncii a organizat luni consultari cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor, avand ca scop corelarea legislatiei nationale cu prevederile actului normativ european, astfel incat noua lege sa fie „clara, predictibila, unitara si coerenta”.
Salariul minim ar putea creste la 3.700 de lei
Premierul Marcel Ciolacu a anuntat deja ca intentia guvernului este de a majora salariul minim la 3.700 de lei, de la nivelul actual de 3.000 de lei. Aceasta crestere ar reprezenta o majorare de aproximativ 23% si ar urma sa intre in vigoare incepand cu 1 iulie 2024.
Potrivit unor calcule recente, salariul minim ar putea fi stabilit in functie de:
- Rata anuala prognozata a inflatiei
- PIB-ul prognozat
- Populatia ocupata prognozata
- Castigul salarial mediu brut lunar prognozat
Ramane de vazut care va fi formula finala agreata de autoritatile romane si partenerii sociali, pentru stabilirea noului salariu minim. Specialistii atrag atentia asupra faptului ca acest indicator are un impact major asupra bugetului de stat si asupra competitivitatii economiei. De aceea, valoarea sa trebuie sa fie fundamentata riguros pe indicatori economici relevanti, pentru a nu genera dezechilibre majore.
Sursa imagini: Getty Images
Subiecte abordate in articol: salariu minim, parteneri sociali, dialog social, indicatori economici