Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a venit cu vești liniștitoare pentru români în privința rezervelor de gaze naturale pentru sezonul rece. Într-o declarație recentă, el a subliniat că țara noastră dispune de cantități mai mari decât necesarul pentru a traversa perioada de iarnă fără probleme.
Ministrul a explicat situația actuală a rezervelor într-un mod simplu și direct, prezentând cifrele concrete care arată starea reală a stocurilor de gaze:
„România are acum aproape 2 miliarde de metri cubi de gaze în depozite. În fiecare zi, consumăm cam 40 de milioane de metri cubi. Din această cantitate, producem între 20 și 25 de milioane de metri cubi chiar și în timpul iernii, iar restul îl luăm din depozite”, a explicat Burduja pe pagina sa de Facebook.
Pentru a înțelege mai bine situația, ministrul a făcut un calcul simplu:
- Avem 2000 de unități stocate
- Folosim 20 de unități pe zi
- În două luni vom consuma aproximativ 1200 de milioane de metri cubi
- Ne vor rămâne circa 800 de milioane de metri cubi
- În martie, când vremea se încălzește, consumul scade la doar 300 de milioane de metri cubi
Răspuns la acuzațiile privind exporturile de gaze
Burduja a abordat și acuzațiile false care au circulat în spațiul public despre presupusele exporturi dezavantajoase de gaze către Republica Moldova. El a criticat în special declarațiile unui „fost candidat la prezidențiale” (făcând referire indirectă la Călin Georgescu), care susținea că:
- România „spală bani europeni„
- Vinde gaze ieftine Republicii Moldova
- Importă apoi gaze mai scumpe din Ucraina
Ministrul a catalogat aceste afirmații drept „inepții” și a explicat realitatea din teren:
- Exporturile către Moldova sunt realizate de companii private
- Vânzările se fac în condiții normale de piață
- România a construit doar infrastructura necesară pentru transportul gazelor
- Nu există niciun import de gaze scumpe din Ucraina
„Doar că unii aleg să ignore că România are gaz și preferă să bea gaz, adică să mintă de îngheață apele„, a comentat Burduja, folosind o expresie populară pentru a sublinia caracterul fals al acestor acuzații.
Situația în context european
Conform datelor Gas Infrastructure Europe, situația rezervelor de gaze la nivel european prezintă următorul tablou:
- Depozitele UE se golesc în cel mai rapid ritm din ultimii 7 ani
- Media europeană de umplere este de 70% față de 86% în aceeași perioadă a anului trecut
- România are un grad de umplere de 63%, scăzând de la 100% în noiembrie
- În doar 6 săptămâni, depozitele românești au pierdut peste o treime din cantitatea înmagazinată
Potrivit Bloomberg, citat de Agerpres, depozitele subterane europene de gaze funcționează ca un „amortizor” în cazul unor probleme de aprovizionare. Deși ritmul de consum este accelerat în acest an, autoritățile susțin că există suficiente rezerve pentru a face față cererii.
„Pe cine deranjează că ajutăm Chișinăul? Fix pe cei manevrați de Moscova„, a punctat Burduja, sugerând că criticile privind exporturile către Moldova au motivații politice și fac parte dintr-o campanie de dezinformare.
Ministrul a subliniat că România își menține independența energetică și respinge încercările de a deveni „suverană, dar complet dependentă de gazul rusesc„, făcând aluzie la narativele pro-ruse care circulă în spațiul public.
Vă invităm să împărtășiți acest articol pentru a combate dezinformarea și a ajuta și alte persoane să înțeleagă situația reală a rezervelor de gaze din România.
Sursa imaginii: Facebook
Etichete: Sebastian Burduja, rezerve gaze naturale, Republica Moldova, export gaze, dezinformare, independență energetică