duminică, iunie 16, 2024

Mita de peste 10.000 de lei pentru receptia unui bloc din Iasi: Doi barbati retinuti de procurori

Ancheta anticorupție dezvăluie un caz de mită din sectorul construcțiilor în Iași: Un funcționar și un complice, reținuți

Share

Procurorii au descins la o perchezitie care a scos la iveala o schema de coruptie in procesul de receptie a unui bloc rezidential din localitatea Hlincea. Un angajat al Inspectoratului de Stat in Constructii a fost retinut, alaturi de un complice, dupa ce a cerut unei firme de dezvoltare imobiliara mita in schimbul semnarii receptiei lucrarilor.

Potrivit anchetatorilor, functionarul a solicitat 6 sisteme de aer conditionat cu Wi-Fi, in valoare totala de peste 10.000 de lei, pentru a aproba finalizarea constructiei blocului. Dezvaluirea a pornit de la o sesizare facuta chiar de investitorul imobiliar la Directia Generala Anticoruptie.

Descinderi si retineri in cazul mitei pentru receptia blocului

In urma perchezitiei, aparatele de aer conditionat cerute drept mita au fost gasite si confiscate. Ambii suspecti au fost retinuti initial de procurori, insa instanta a decis ca doar angajatul Inspectoratului de Stat in Constructii sa fie arestat preventiv.

Complicele acestuia, implicat si el in presupusa luare de mita, a fost eliberat dupa prima decizie a magistratilor. Ancheta continua pentru a stabili toate circumstantele cazului si eventuale alte fapte penale.

Mita de peste 10.000 de lei pentru receptia unui bloc din Iasi: Doi barbati retinuti de procurori
Mita de peste 10.000 de lei pentru receptia unui bloc din Iasi: Doi barbati retinuti de procurori

Pericol pentru siguranta constructiilor

Specialistii avertizeaza ca mitele solicitate la receptia lucrarilor de constructii reprezinta un risc major pentru siguranta cladirilor si a viitorilor locatari. Aprobarea unor lucrari neconforme sau efectuate la standarde inferioare poate duce la defectiuni structurale, chiar prabusiri ale cladirilor.

De asemenea, practicile de coruptie submineaza intregul sistem de reglementare si control in domeniul constructiilor, afectand grav increderea publicului.

Cazuri precum cel de la Iasi arata ca este nevoie de o monitorizare stricta si pedepse drastice pentru a descuraja astfel de fapte ilegale care pun in pericol siguranta cetatenilor.

Citeste si
Luna Florilor: Un Fenomen Astronomic Spectaculos in Aceasta Saptamana

Autoritatile sunt chemate sa actioneze ferm pentru a curata sistemul de coruptie si a restabili credibilitatea procesului de receptie a constructiilor. Cetatenii trebuie sa aiba incredere ca locuintele lor sunt sigure si conforme tuturor standardelor in vigoare. Articolul subliniaza necesitatea unor verificari riguroase si independente pentru a preveni astfel de situatii periculoase.

Sursa imagini: Unsplash Subiecte abordate in articol: iasi, mita, retinere, constructii

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...