luni, mai 27, 2024

Semne sumbre pentru Netanyahu: ofensiva continua cu orice pret

Share

Premierul Benjamin Netanyahu a anuntat miercuri seara ca Israelul nu va ceda in fata cererilor gruparii islamiste Hamas si va continua ofensiva militara din Fasia Gaza „pana la victorie”, in pofida presiunilor interne si externe tot mai mari.

„Suntem pe drumul spre o victorie decisiva. Este ceva tangibil, poate ca nu este o chestiune de saptamani, dar este o chestiune de luni”, a declarat Netanyahu intr-o conferinta de presa sustinuta la resedinta sa din Ierusalim.

Premierul israelian a subliniat ca nu va accepta conditiile impuse de Hamas pentru o incetare a focului si a semnalat clar ca operatiunile militare vor continua pana la infrangerea completa a gruparii care controleaza Fasia Gaza.

Care sunt obiectivele razboiului lui Netanyahu?

Conform lui Netanyahu, armata israeliana va atinge in urmatoarele luni mai multe obiective principale:

  • Eliberarea tuturor ostaticilor israelieni tinuti de Hamas
  • Eliminarea conducerii si a infrastructurii gruparii Hamas
  • Asigurarea faptului ca Fasia Gaza nu va mai reprezenta o amenintare la adresa securitatii Israelului

„Am decis ca acesta este obiectivul nostru, aceasta este decizia pe care am luat-o la inceputul acestui razboi si nu ne vom multumi cu mai putin”, a declarat premierul israelian.

Netanyahu a subliniat in repetate randuri ca nu intentioneaza sa cedeze in fata „cererilor scandaloase” venite din partea Hamas, in pofida eforturilor diplomatice intense depuse in ultimele zile de mediatoare precum Qatar, Egipt sau Statele Unite.

Guterres avertizeaza Israelul cu privire la consecinte

Secretarul general ONU, Antonio Guterres, si-a exprimat ingrijorarea fata de anuntul facut de premierul israelian Benjamin Netanyahu privind intensificarea operatiunilor militare in regiunea Rafah, sudul Fasiei Gaza.

„O astfel de actiune ar creste exponential cosmarul umanitar, cu un impact regional imposibil de evaluat”, a avertizat Guterres.

Cu toate acestea, Netanyahu a precizat ca negocierile internationale vor continua in paralel cu actiunile armatei israeliene:

„Nu ne-am angajat sa eliberam numarul mare de teroristi cerut de Hamas. Ar trebui sa existe un proces de negocieri si mediere, dar din ceea ce am vazut pana acum din partea Hamas, nu stiu ce se intampla.”

Ramane de vazut daca Israelul isi va atinge obiectivele stabilite sau daca presiunile internationale si pierderile umane tot mai mari il vor determina pe Netanyahu sa revina la masa negocierilor. Cert este ca deocamdata, premierul evreu pare hotarat sa mearga pana la capat cu planul asumat public.

Citeste si
Germania, Polonia si Franta consolideaza securitatea Republicii Moldova si sprijina aderarea la UE

Citeste si...

Citeste si...