joi, iunie 20, 2024

Norul de praf saharian, un aliat neasteptat pentru spalatoriile auto din Romania

Spălătoriile auto din România devin afaceri profitabile datorită unui factor surprinzător: praful saharian. Aceste nori de praf care ajung în țară contribuie serios la creșterea biznisului autohton cu apă și clăbuci.

Share

Spalatoriile auto din Romania se transforma intr-o afacere profitabila in aceste vremuri. Insa nu datorita masurilor guvernamentale sau a strategiilor de marketing ingenioase, ci unui factor surprinzator: praful saharian. Aceste nori de praf care ajung in tara noastra au o contributie serioasa la propasirea biznisului autohton cu apa si clabuci.

Praful saharian si-a facut un obicei sa calatoreasca prin Europa in ultimii ani. In 2024, au existat mai multe episoade in care a ajuns in Spatiul Schengen aerian, maritim si chiar terestru. De fiecare data, proprietarii de spalatorii auto au privit cu nerabdare spre cer, anticipand un val de clienti.

„La episoadele recente, spalatoriile auto au concurat cu pacanelele la incasari. Jackpot-ul a fost atunci cand norul s-a amestecat cu o ploaie care a transformat tot ce a nimerit intr-o mazga portocalie. Ulterior, la spalatorii s-au format cozi uriase care au tinut zile la rand.” – mentiona jurnalistul Corina Misaila intr-un articol recent.

Galatiul, in coltul norului de praf saharian

Conform avertizarilor Administratiei de Mediu, un nou val de praf saharian se indreapta spre Romania. Marti seara (21 mai) si in noaptea de marti spre miercuri (21/22 mai), aceasta masa de aer va fi prezenta deasupra regiunilor vestice si sud-vestice ale tarii.

Miercuri (22 mai), praful va ajunge si in nord-vestul, centrul si sudul Romaniei. In aceste zone si in intervalele mentionate, depunerile de praf vor fi observabile ca urmare a ploilor prognozate.

RegiuneZi
Vest si Sud-Vest21 mai (seara) si 21/22 mai (noaptea)
Nord-Vest, Centru si Sud22 mai

Concluzia este ca Galatiul si Braila ar putea fi ocolite de grosul norului, dar nu scapa de praful autohton. Deci, spalatoriile auto din aceste orase vor avea castig de cauza in perioada urmatoare.

Citeste si
Romania - 17 ani de evolutie la adapostul UE

Valori record de poluare in marile orase

Norul de praf saharian, un aliat neasteptat pentru spalatoriile auto din Romania
Norul de praf saharian, un aliat neasteptat pentru spalatoriile auto din Romania

Conform datelor oficiale, nivelurile particulelor in suspensie (PM10) au atins valori record in marile orase in zilele cu nori de praf saharian. De exemplu, in Bucuresti s-au inregistrat concentratii de pana la 300 μg/m³, depasind de peste 6 ori pragul maxim admis.

Desi fenomenul este natural si temporar, expunerea prelungita la astfel de particule fine poate avea consecinte grave asupra sanatatii, provocand:

  1. Probleme respiratorii precum astm, bronsita sau cancer pulmonar
  2. Afectiuni cardiovasculare ca infarct, accident vascular cerebral sau insuficienta cardiaca
  3. Probleme reproductive si de dezvoltare la fat
  4. Deces prematur

Prin urmare, in perioadele cu nori de praf saharian, specialistii recomanda limitarea expunerii in aer liber si purtarea mastilor de protectie, mai ales pentru grupurile vulnerabile: copii, varstnici si persoanele cu afectiuni cronice.

In ciuda aspectelor negative, acest fenomen natural aduce un val de clienti pentru spalatoriile auto – o gura de oxigen pentru afacerile din acest sector in plina criza economica. Specialistii recomanda totusi adoptarea unor masuri de protectie a mediului si a sanatatii publice pe termen lung.

Știri Online Sursa imagini: Unsplash
Subiecte abordate in articol: spalatorii auto, praf saharian, poluare, profit, afaceri

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...