luni, mai 27, 2024

Partidele, amendate de AEP pentru neregulile gasite in finantarea campaniei electorale din 2022

Share

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a aplicat amenzi si a confiscat sume de bani de la mai multe partide politice in urma controalelor privind finantarea campaniei electorale din anul 2022. Printre formatiunile sanctionate se numara atat partide aflate la guvernare, cat si partide din opozitie.

PNL, amendat cu 15.000 de lei si cu confiscarea a 34.448 de lei pentru nereguli financiare

Partidul National Liberal (PNL), aflat la guvernare, a primit o amenda de 15.000 de lei din partea AEP pentru nerespectarea procedurilor contabile la nivelul unor organizatii locale si pentru netrimiterea la timp a listei cu donatorii si cotizantii catre Monitorul Oficial in vederea publicarii. De asemenea, liberalilor li s-a confiscat suma de 34.448 de lei. Comparativ cu veniturile de peste 95 de milioane de lei pe care PNL le-a inregistrat in 2022, aceste sanctiuni sunt destul de mici.

USR, cel mai amendat partid parlamentar, cu 30.000 de lei penalitati

Uniunea Salvati Romania (USR), aflata in opozitie, a primit cele mai mari amenzi dintre partidele parlamentare, in valoare totala de 30.000 de lei, pentru deficiente in organizarea contabilitatii interne si pentru folosirea fondurilor in alte scopuri decat cele prevazute de legea finantarii. USR a avut venituri de aproape 49 de milioane de lei in 2022, din care peste 45 de milioane provin din subventia de la bugetul de stat.

AUR – amendata si cu 17.349 lei confiscati pentru nereguli financiare

Alianta pentru Unirea Romanilor (AUR), aflata in opozitie, a primit o amenda de 15.000 de lei tot pentru probleme in registrul contabil al unor filiale si pentru utilizarea subventiilor in alte scopuri decat cele legale. De asemenea, AEP a confiscat de la AUR suma de 17.349 lei. Cu toate acestea, formatiunea a beneficiat in 2022 de subventii de peste 13 milioane de lei.

Citeste si
Declaratiile lui Marcel Ciolacu, premierul Romaniei, starnesc controverse in Republica Moldova

UDMR, sanctionata cu amenda de 15.000 de lei si confiscarea a 18.473 de lei

Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR), aflata la guvernare, a fost amendata cu 15.000 de lei pentru deficiente in organizarea contabilitatii unor structuri locale. Autoritatea Electorala i-a confiscat formatiunii condusa de Kelemen Hunor suma de 18.473 de lei. Aceste penalitati sunt insa nesemnificative comparativ cu veniturile de peste 48 de milioane de lei pe care UDMR le-a inregistrat in 2022 din subventii.

Alianta pentru Patrie, amendata cu 15.000 de lei pentru nereguli financiare

Alianta pentru Patrie, formatiune condusa de Liviu Dragnea, a primit o amenda de 15.000 de lei tot pentru probleme in registrul financiar-contabil al unor filiale. Ulterior, Alianta pentru Patrie a fuzionat cu un alt partid din sfera nationalist-suveranista.

Partidul lui Diana Șosoaca, doar avertizat, dar cu confiscarea a aproape 14.000 de lei

Partidul lui Diana Șosoaca, S.O.S., a primit doar un avertisment pentru deficiente in organizarea contabilitatii interne. Cu toate acestea, AEP i-a confiscat suma de 13.994 de lei, ce reprezinta aproximativ o treime din veniturile de 49.000 de lei pe care formatiunea le-a obtinut in 2022.

ProRomania si partidul Vioricai Dancila, doar avertizate de AEP

Alte doua partide conduse de fosti premieri, ProRomania al lui Victor Ponta si Partidul NOI al Vioricai Dancila, au scapat doar cu avertismente din partea AEP pentru nereguli financiare. Cele doua formatiuni se afla in afara Parlamentului in prezent.

In concluzie, in urma controalelor asupra finantarii campaniei electorale din 2022, mai multe partide au fost sanctionate de catre Autoritatea Electorala Permanenta pentru diverse nereguli financiare. USR a primit cele mai mari amenzi dintre partidele parlamentare, in timp ce PNL si AUR au avut si sume importante confiscate. Alte partide precum UDMR, Alianta pentru Patrie sau formatiunea Dianei Șosoaca au primit amenzi mai mici sau doar avertismente. In ansamblu insa, sanctiunile nu au afectat semnificativ bugetele principalelor partide avand in vedere subventiile si veniturile mari de care acestea beneficiaza.

Citeste si
Descoperire socanta in Gaza: Armata israeliana acuzata de gropi comune

Citeste si...

Citeste si...