luni, iunie 17, 2024

Pasunile lumii sunt pe cale de disparitie: O amenintare majora pentru siguranta alimentara

Raport ONU: Jumătate din pășunile naturale ale Pământului s-au degradat masiv din cauza supraexploatării și schimbărilor climatice, amenințând rezervele alimentare globale.

Share

Aproximativ jumatate din pasunile naturale de pe glob au fost degradate de supraexploatare si schimbarile climatice, potrivit unui raport alarmant al Natiunilor Unite. Acesta avertizeaza ca o sesime din rezervele de hrana ale lumii sunt acum in pericol din cauza deteriorarii acestor terenuri vitale, care includ savane, zone umede si deserturi.

Organism al ONU pentru combaterea desertificarii, Conventia Natiunilor Unite pentru Combaterea Desertificarii (UNCCD), trage un semnal de alarma asupra amenintarii la adresa hranei si mijloacelor de trai pentru miliarde de oameni.

Factori care au dus la degradarea pasunilor

Cresterea populatiei, urbanizarea si cererea tot mai mare de alimente au fortat crescatorii de animale sa depaseasca capacitatea de suport a pamantului. Pasunile naturale au fost transformate in culturi agricole intensive, ducand la:

  • Scaderea fertilitatii solului
  • Agravarea secetelor

Barron Joseph Orr, un specialist al UNCCD, a subliniat ca, desi situatia este sumbra, exista o constientizare tot mai mare a importantei restaurarii terenurilor ca parte a solutiei la schimbarile climatice.

Pasunile lumii sunt pe cale de disparitie: O amenintare majora pentru siguranta alimentara
Pasunile lumii sunt pe cale de disparitie: O amenintare majora pentru siguranta alimentara

„Emisiile sunt cu siguranta problema majora, dar unde vrem sa stocam carbonul – unde ii este locul natural? In solurile si vegetatia noastra, iar daca distrugem asta, distrugem solutia”, a declarat el.

Zonele cele mai afectate

  1. Asia Centrala
  2. China
  3. Mongolia

Industrializarea agriculturii a inlocuit comunitatile traditionale de crescatori de animale, exercitand o presiune si mai mare asupra resurselor limitate.

Totusi, degradarea pe scara larga a pasunilor a fost observata si in:

  • Africa
  • Orientul Mijlociu
  • America de Sud

Solutii propuse pentru refacerea pasunilor

  • Adoptarea unei abordari comune de protejare a terenurilor de catre guverne, in locul proiectelor individuale de restaurare.
  • Revenirea la practicile traditionale de crestere a animalelor, care ar putea ajuta la refacerea pasunilor.
Citeste si
Tucker Carlson, intalnire exploziva cu Vladimir Putin! Cum a realizat controversatul prezentator un interviu imposibil

Desi situatia este grava, raportul evidentiaza necesitatea urgenta de actiune coordonata la nivel global pentru a proteja si restaura aceste ecosisteme esentiale pentru securitatea alimentara mondiala si combaterea schimbarilor climatice. Pasunile reprezinta aproximativ 54% din terenurile de pe Pamant si sustin mijloacele de trai ale peste 2 miliarde de fermieri si crescatori de animale.

Sursa imagini: Getty Images

Subiecte abordate in articol: pasuni, degradare, schimbari climatice, securitate alimentara

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...