luni, mai 27, 2024

Propunere pentru incetarea focului in Gaza: 33 de ostatici ELIBERAȚI in schimbul unei pauze de ostilitati

Hamas analizează o propunere egipteană de eliberare a până la 33 de ostatici răpiți de Israel, în schimbul unei pauze a ostilităților în Gaza, o ofertă care ar putea evita o invazie terestră la Rafah.

Share

Hamas analizeaza o noua propunere egipteana care ar putea duce la eliberarea a pana la 33 de ostatici rapiti de gruparea militanta din Israel, in schimbul unei pauze a ostilitatilor in Gaza. Aceasta oferta neasteptata, la care au contribuit si israelienii, ar putea reprezenta o sansa de a evita o invazie terestra la scara larga in orasul Rafah din sudul Fasiei Gaza.

Surse israeliene si un diplomat strain implicati in negocieri au dezvaluit pentru CNN detaliile propunerii concepute de Egipt. Daca ambele parti vor accepta termenii, ar putea insemna un pas major spre incheierea razboiului care a secatuit Gaza si a alimentat tensiunile dintre Israel si Hamas. Cu toate acestea, esecul negocierilor ar putea declansa un atac terestru al Israelului in Rafah, unde peste 1 milion de palestinieni se adapostesc in prezent.

Doua faze pentru un „calm durabil”

Propunerea egipteana este structurata in doua faze cruciale. In prima etapa, se preconizeaza eliberarea a 20-33 de ostatici intr-un interval de cateva saptamani, in schimbul pausei de ostilitati si al eliberarii unor prizonieri palestinieni de catre Israel.

A doua faza este descrisa de surse ca fiind „reinstaurarea unei calme durabile”, in timpul careia ostaticii ramasi, soldatii israelieni captivi si ramasitele ostaticilor ar fi schimbati pentru mai multi prizonieri palestinieni. Un diplomat implicat a explicat ca „calma durabila” este „o modalitate de a fi de acord cu un acord de incetare a focului permanenta, fara a o numi asa”.

„Singurul lucru care sta intre poporul din Gaza si incetarea focului este Hamas. Ei trebuie sa ia o decizie si sa o faca rapid.” – Antony Blinken, Secretarul de Stat al SUA

O „propunere extrem de generoasa” din partea Israelului

Propunere pentru incetarea focului in Gaza: 33 de ostatici ELIBERAȚI in schimbul unei pauze de ostilitati
Propunere pentru incetarea focului in Gaza: 33 de ostatici ELIBERAȚI in schimbul unei pauze de ostilitati

Șeful diplomatiei americane, Antony Blinken, a calificat luni oferta drept „extrem de generoasa” din partea Israelului. „In acest moment, singurul lucru care sta intre poporul din Gaza si incetarea focului este Hamas. Ei trebuie sa ia o decizie si sa o faca rapid”, a spus Blinken in capitala saudita Riadh.

Citeste si
Germania, Polonia si Franta consolideaza securitatea Republicii Moldova si sprijina aderarea la UE

Ministrul egyptian de externe, Sameh Shoukry, a declarat, de asemenea, ca spera ca ambele parti vor accepta propunerea. „Exista o propunere pe masa, ramane ca cele doua parti sa o analizeze si sa o accepte, dar cu siguranta obiectivul este incetarea permanenta a focului si gestionarea conditiilor umanitare”, a afirmat el.

Perspective de invazie la Rafah

In ciuda eforturilor diplomatice, perspectiva unei invazii israeliene la Rafah planeaza asupra negocierilor. Oficialii israelieni au avertizat in repetate randuri ca o astfel de ofensiva este iminenta daca nu se ajunge la un acord.

„Singura sansa de a opri Rafah este un acord”, a afirmat o sursa israeliana familiara cu negocierile. Cu toate acesta, Statele Unite si alti aliati ai Israelului au avertizat ca nu vor sustine o operatiune militara majora in absenta unor planuri adecvate pentru protectia civililor.

In conversatia de duminica cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, presedintele american Joe Biden a abordat necesitatea cresterii asistentei umanitare si „a reiterat pozitia sa clara” cu privire la o potentiala invazie israeliana la Rafah.

O crestere alarmanta a numarului victimelor civile

Pe masura ce negocierile se intind, numarul victimelor civile continua sa creasca in Gaza. Weekend-ul trecut, cel putin 20 de persoane, inclusiv un sugar si un copil mic, au murit in urma unui raid aerian israelian in orasul Rafah.

Iar in Gaza City, sapte palestinieni au fost ucisi si zeci au fost raniti in doua raiduri aeriene separate overnight, potrivit Apararii Civile din Gaza. Un atac a lovit o casa de doua etaje apartinand familiei Tartouri, ucigand 5 persoane, in timp ce un al doilea raid a vizat o locuinta a familiei Hijazi, soldat cu doua victime.

Citeste si
Tucker Carlson, intalnire exploziva cu Vladimir Putin! Cum a realizat controversatul prezentator un interviu imposibil

In concluzie, desi negocierile sunt complexe si fragile, ultima propunere egipteana reprezinta o raza de speranta pentru restabilirea pacii in Gaza. Acceptarea de catre Hamas ar putea deschide calea spre incetarea focului si eliberarea ostaticilor, in timp ce respingerea ar risca o escaladare periculoasa a conflictului. Lumea urmareste cu atentie fiecare miscare, in asteptarea raspunsului decisiv al liderului Hamas din Gaza, Yahya Sinwar.

Citeste si...

Citeste si...