marți, septembrie 10, 2024

Proteste studentesti pro-palestiniene vizeaza legaturile financiare ale universitatilor americane cu Israelul. Tinerii cer incetarea investitiilor care sustin razboiul din Gaza

Studenții americani se revoltă împotriva finanțării de către universități a războiului din Gaza

Share

Studentii de la un numar tot mai mare de universitati americane se aduna in campusuri in semn de solidaritate cu cauza palestiniana, cerand cu o singura voce incetarea investitiilor care sustin razboiul purtat de Israel in Gaza. Miscarea a luat amploare pe fondul escaladarii conflictului israeliano-palestinian care dureaza de peste 6 luni si al relatarilor cutremuratoare despre suferintele palestinienilor din Fasia Gaza, care au starnit apeluri internationale la incetarea focului.

Protestele au fost declansate de atacul mortal lansat de Hamas asupra sudului Israelului pe 7 octombrie, soldat cu uciderea a circa 1.200 de persoane, majoritatea civili si luarea ca ostatici a altor 250. In replica, Israelul a ucis peste 34.000 de palestinieni in Fasia Gaza, potrivit ministerului local al sanatatii, care nu face distinctie intre combatanti si necombatanti, dar afirma ca cel putin doua treimi dintre cei ucisi sunt copii si femei.

Revendicarile studentilor

Studentii cer universitatilor sa se distanteze de orice companii care imputernicesc eforturile militare ale Israelului in Gaza si, in unele cazuri, chiar de Statul Israel:

  • Incetarea colaborarii cu producatorii de arme care furnizeaza armament Israelului
  • Respingerea finantarilor din Israel pentru proiecte de cercetare ce ajuta efortul de razboi
  • Retragerea investitiilor fondurilor universitatilor din companii sau contractori israelieni
  • Transparentizarea banilor primiti de la Israel si modul in care sunt folositi

Guvernele studentesti din mai multe universitati au adoptat recent rezolutii care solicita stoparea investitiilor si parteneriatelor academice cu Israelul, printre care cele de la Columbia, Harvard Law, Rutgers si American University.

Reactia universitatilor

Oficialii mai multor universitati isi exprima deschiderea spre dialog cu studentii si le respecta dreptul la protest. Totodata, ei iau in considerare ingrijorarile studentilor evrei ca unele cuvinte si actiuni ale demonstrantilor echivaleaza cu antisemitism si subliniaza ca astfel de comportamente nu vor fi tolerate.

Citeste si
Bomba in Coalitie: Ciolacu si Ciuca Renunta la Candidatul Comun pentru Primaria Capitalei - Ce se Ascunde in Spatele Deciziei Șoc?

Sylvia Burwell, presedinta American University , a respins rezolutia senatului studentesc de a opri colaborarile cu Israelul, afirmand:

„Astfel de actiuni ameninta libertatea academica, libera exprimare respectuoasa a ideilor si valorile incluziunii si apartenentei care sunt centrale pentru comunitatea noastra.”

Burwell a invocat „pozitia indelungata” a universitatii impotriva miscarii Boicot, Dezinvestire si Sanctiuni (BDS) care dateaza de decenii.

Acuzatii de antisemitism

Criticii BDS sustin ca mesajul miscarii deviaza spre antisemitism. Numai in ultimul deceniu, peste 30 de state americane au adoptat legi sau directive care blocheaza agentiile sa angajeze companii care sustin BDS. In 2019, fosta secretara a educatiei Betsy DeVos a numit-o „o amenintare pernicioasa” care alimenteaza prejudecatile anti-evreiesti in campusurile americane.

Chestionat recent daca condamna „protestele antisemite”, presedintele Joe Biden a raspuns afirmativ, adaugand:

„De asemenea, condamn pe cei care nu inteleg ce se intampla cu palestinienii.”

Lipsa de transparenta privind finantarile

Pe multe campusuri, studentii care militeaza pentru dezinvestitii spun ca nu cunosc amploarea legaturilor universitatilor lor cu Israelul. Universitatile cu fonduri mari isi distribuie banii intr-o gama vasta de investitii, fiind dificil sau imposibil de identificat unde ajung toti.

Desi Departamentul Educatiei cere universitatilor sa raporteze donatiile si contractele din surse straine, au existat probleme de subraportare, iar colegiile evita uneori cerintele directionand banii prin fundatii separate care lucreaza in numele lor.

Potrivit unei baze de date a Departamentului Educatiei, circa 100 de universitati americane au raportat in ultimele doua decenii donatii sau contracte din Israel in valoare de 375 milioane dolari. Datele spun insa putine despre provenienta banilor sau modul in care au fost folositi.

Citeste si
Un avocat explică de ce legea le interzice profesorilor să dea meditații elevilor. "Moralitatea este mult subestimată în România"

Viitorul protestelor studentesti

Inspirati de protestele de la Columbia, studentii de la University of Michigan campau marti pe o piata a campusului, cerand incetarea investitiilor financiare in Israel. Ei sustin ca scoala trimite peste 6 miliarde dolari catre manageri de investitii care profita de pe urma companiilor sau contractorilor israelieni. De asemenea, au invocat investitiile in companii care produc drone sau avioane de lupta utilizate de Israel si in produse de supraveghere folosite la punctele de control spre Gaza.

Oficialii University of Michigan au declarat ca nu au investitii directe in companii israeliene, iar investitiile indirecte prin fonduri reprezinta o fractiune de 1% din fondul de 18 miliarde dolari al universitatii. Școala a respins cererile de dezinvestire, invocand o politica veche de aproape 20 de ani „care protejeaza investitiile universitatii de presiuni politice”.

La Harvard si Yale, studentii solicita o mai mare transparenta, alaturi de apelurile lor la dezinvestire. Transparenta a fost una dintre principalele revendicari si la Emerson College, unde 80 de studenti si alti sustinatori au ocupat marti o curte aglomerata din campusul din centrul Bostonului.

Studenta Owen Buxton, care sta de cateva zile in cort in campus, a declarat:

„Mi-ar placea sa merg acasa si sa fac un dus, dar nu voi pleca pana cand cererile noastre nu vor fi satisfacute sau pana cand voi fi tarat afara de politie. MIT este direct complice la toate acestea, fortandu-ne pe noi, ca studenti, sa fim complici la acest genocid.”

Pe masura ce semestrul se apropie de final, ramane de vazut daca protestele studentesti vor reusi sa schimbe politicile financiare ale marilor universitati americane fata de Israel si companiile care il sustin militar. Cert este insa ca vocile tinerilor care cer dreptate pentru palestinieni se fac auzite tot mai puternic in campusurile de peste Ocean, amplificand o miscare ce castiga teren la nivel international.

Citeste si
Batalie pentru supravietuirea comertului traditional romanesc: Comerciantii vor ca supermarketurile sa fie inchise in weekend-uri

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...