marți, septembrie 10, 2024

Protestele fermierilor francezi impotriva importurilor de alimente – impact asupra transportatorilor romani

Share

Recent, fermierii francezi au organizat o serie de proteste violente impotriva importurilor de alimente, vizand in special camioanele care transportau carne, cereale si legume din alte tari europene. Actiunile lor au inclus blocarea drumurilor, vandalizarea vehiculelor si chiar distrugerea incarcaturilor acestora. Printre tinte s-au numarat si camioane din Romania, transportand bunuri precum carne de pui sau grau.

Impactul asupra transportatorilor romani

Cel putin doua camioane romanesti au fost oprite in trafic de catre protestatari si li s-au distrus incarcaturile, cauzand pagube semnificative.

Un camion care transporta 10 tone de carne de pui din Romania a fost atacat, protestatarii deschizand usile vehiculului si aruncand intreaga incarcatura. Transportatorul, o familie din judetul Valcea, a raportat un act clar de vandalism.

Intr-un alt caz, un camion care transporta 20 de tone de grau din Romania spre Franta a fost oprit de traktoriste. Incarcatura de cereale a fost incendiata, soferului roman afirmand ca a fost „un vandalism total” din partea protestatarilor.

Reactia autoritatilor

Ca urmare a multiplicarii unor astfel de incidente violente, Ministerul Afacerilor Externe din Romania a emis o atentionare de calatorie pentru Franta, sfatuindu-i pe cetatenii romani sa evite deplasarile in aceasta tara.

De asemenea, MAE declara ca este in dialog cu firmele de transport romanesti afectate, precum si cu autoritatile franceze, in incercarea de a acorda asistenta necesara soferilor si de a recupera pagubele.

Cu toate acestea, prezenta jandarmeriei franceze la fata locului in timpul protestelor nu a impiedicat distrugerea bunurilor transportatorilor romani sau straini.

Motivele protestelor fermierilor francezi

Fermierii francezi organizeaza astfel de proteste ca reactie la mai multi factori:

- Scaderea veniturilor in urma cresterii costurilor de productie
- Concurenta acerba din partea produselor importate, mai ieftine
- Lipsa de sprijin concret din partea statului francez pentru micii producatori locali

Printre revendicarile principale ale fermierilor se numara:

- Limitarea cantitatilor de produse agricole importate din UE
- Subventii mai mari pentru fermele mici si mijlocii
- Reglementarea mai severa a preturilor de vanzare a produselor in marile lanturi de magazine
Protestele fermierilor francezi impotriva importurilor de alimente - impact asupra transportatorilor romani
Protestele fermierilor francezi impotriva importurilor de alimente - impact asupra transportatorilor romani

Impactul asupra economiei franceze

Protestele au loc intr-un moment in care economia Frantei traverseaza o perioada dificila, cu o inflatie ridicata si o incetinire a cresterii PIB.

Citeste si
Un tanar in varsta de 23 de ani din Alba Iulia a fost condamnat la inchisoare cu executare in urma unor scandaluri repetate pe care le-a provocat in incinta si in fata blocului in care locuieste

Blocajele in transporturi si distrugerea unor incarcaturi alimentare risca sa amplifice si mai mult problemele de aprovizionare si cresterea preturilor in magazine.

De asemenea, aceste actiuni afecteaza imaginea Frantei ca partener comercial si destinatie turistica, alungand potentiali investitori sau turisti.

Iar pentru bugetul de stat, despagubirile ce vor trebui platite transportatorilor vor reprezenta costuri suplimentare.

Solutii propuse pentru rezolvarea crizei

Pentru aplanarea protestelor si rezolvarea pe termen lung a nemultumirilor fermierilor francezi au fost propuse o serie de solutii:

- Compensatii financiare acordate micilor fermieri pentru cresterea costurilor cu energia, combustibilii etc.
- Subventii specifice pentru fermele de familie si tinerii fermieri, pentru a le permite sa continue activitatea
- Investitii in modernizarea lanturilor de productie si transport agricol
- Campanii de promovare a consumului de produse locale, sub sloganuri precum "Mangez Francais"
- Infiintarea unui fond de garantare care sa despagubeasca fermierii in caz de calamitati naturale sau fluctuatii mari de pret pe piata produselor agricole

Ramane de vazut cat de deschise vor fi autoritatile franceze pentru implementarea acestor solutii si pentru un sprijin real al agriculturii nationale.

Iar pana atunci, protestele si blocajele ar putea continua, cu efecte negative atat in plan economic, cat si la nivelul relatiilor internationale ale Frantei.

Concluzie

Protestele recente ale fermierilor francezi impotriva importatorilor de produse agricole au avut un puternic caracter violent, vizand inclusiv camioane romanesti.

Pagubele produse si perturbarea lanturilor de aprovizionare genereaza ingrijorare la nivel european.

Pentru rezolvarea pe termen lung a crizei din agricultura franceza sunt necesare reforme si sprijin suplimentar din partea statului.

Iar pana la implementarea unor astfel de solutii structurale, autoritatile franceze sunt chemate sa asigure respectarea legii si protejarea proprietatii private.

Citeste si
ANRE, acuzat ca incearca sa-si pastreze privilegiile si sa protejeze furnizorii de energie in detrimentul prosumatorilor

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...