duminică, iunie 16, 2024

Putin acuza Ucraina ca a doborat un avion rusesc IL-76: „Au facut-o, probabil din greseala”.

Share

Presedintele rus Vladimir Putin a afirmat vineri ca avionul militar rus de transport Ilyushin Il-76 care s-a prabusit miercuri in regiunea de frontiera rusa Belgorod a fost doborat de apararea antiaeriana ucraineana si ca autoritatile de la Kiev stiau ca la bord se aflau prizonieri de razboi ucraineni, relateaza agentiile Reuters si EFE, citate de Agerpres.

„Nu stiu daca au facut-o intentionat sau din greseala, pentru ca nu au gandit bine lucrurile. Dar este evident ca au facut-o. Principalul serviciu de informatii al armatei ucrainene stia ca avionul avea soldati la bord, 65 din cei 190 care erau programati pentru un schimb de prizonieri”, a declarat Putin la o intalnire la Sankt Petersburg cu studentii rusi care participa la campania militara a Rusiei impotriva Ucrainei.

El a adaugat ca, inainte de prabusirea avionului, armata rusa „a stabilit lansarea a doua rachete de pe un teritoriu controlat de regimul de la Kiev” si ca anchetatorii rusi vor stabili in zilele urmatoare ce tip de racheta antiaeriana a fost folosita pentru doborarea avionului.

Putin a exclus posibilitatea ca avionul sa fi fost doborat din greseala de apararea antiaeriana rusa.

Putin a exclus posibilitatea ca avionul sa fi fost doborat din greseala de apararea aeriana rusa.

„Prin definitie, sistemele noastre de aparare aeriana nu pot dobori niciunul dintre avioanele noastre. Ele sunt echipate cu un sistem „prieten sau dusman” si, indiferent de cate ori operatorul apasa pe buton, sistemele noastre de rachete de aparare aeriana nu functioneaza”, a explicat presedintele rus.

La bordul aeronavei se aflau 74 de persoane, inclusiv 65 de prizonieri de razboi ucraineni care urmau sa fie predati Ucrainei in cadrul unui nou schimb de prizonieri, sase membri ai echipajului si trei insotitori de bord.

Citeste si
Protestele agricultorilor si transportatorilor considerate indreptatite de 93,6% dintre romani

Moscova spune ca a avertizat Kievul inainte ca avionul sa zboare in zona in care a fost doborat. Potrivit presedintelui comisiei de aparare din Duma de Stat a Rusiei, serviciile de informatii militare ucrainene au confirmat ca au primit avertismentul. Kievul neaga acest lucru si cere o ancheta internationala si acces la locul prabusirii pe teritoriul rusesc. De asemenea, acesta sustine ca avionul transporta arme si nu prizonieri ucraineni.

Sursa link

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...