Organizatia European-Mediterranean Human Rights Watch a lansat astazi un raport cutremurator cu privire la atrocitatile comise de Israel impotriva populatiei civile din Fasia Gaza in ultimele 200 de zile de conflict sangeros. Potrivit datelor prezentate, armata israeliana a ucis nu mai putin de 38.621 de civili nevinovati, dintre care 15.780 de copii si 10.911 de femei. Mii de alte cadavre zac inca sub daramaturi.
Raportul arata ca in medie, in fiecare zi a acestui razboi, 212 palestinieni sunt macelariti in atacurile israeliene, inclusiv 79 de copii si 50 de femei. Aceste cifre depasesc orice statistica din istoria conflictului arabo-israelian si a razboaielor contemporane.
Organizatia a documentat numeroase crime oribile comise de armata israeliana, inclusiv transformarea civililor in „tinte legale”, bombardarea caselor cu locuitorii inauntru si executii sumare pe teren. De asemenea, 140 de jurnalisti, 485 de membri ai echipelor medicale si 66 de membri ai echipelor de aparare civila au fost ucisi.
Gropi comune şi execuţii in masa descoperite in spitalele din Gaza
Unul dintre cele mai socante detalii ale raportului este aparitia pentru prima data in istorie a gropilor comune in spitale, in special in Complexul Medical Shafa din Gaza si Complexul Nasser din Khan Younis.
„Existenta unor morminte in masa in incinta spitalelor ridica suspiciuni grave ca fortele israeliene ar fi sechestrat oameni din aceste unitati medicale pentru a-i executa ilegal”, se arata in raport. In total, in Gaza s-au descoperit peste 140 de gropi comune in care au fost ingropate victimele executiilor sumare.
Infrastructura din Gaza, distrusa aproape in totalitate
Raportul European Mediterranean Human Rights Watch mai releva amploarea uriasa a distrugerilor provocate de armata israeliana in Fasia Gaza:
- 60% din cladiri sunt complet distruse sau de nelocuit
- 131.200 de unitati rezidentiale sunt rase complet de pe fata pamantului
- Alte 281.000 de case sunt partial avariate
- Mii de kilometri de drumuri au fost aruncati in aer
- Sute de cladiri publice si centre culturale au fost sterse de pe harta
- 133 de scoli si toate universitatile din Gaza au fost bombardate
- 241 de moschei si 3 biserici au fost tinta atacurilor
Pe langa acestea, Israelul a aruncat peste 70.000 de tone de explozivi asupra Gazei si a folosit buldozere pentru a demola agresiv casele palestinienilor.
Cel mai mare val de stramutari fortate din istoria moderna
Ca urmare a bombardamentelor nemiloase, Israelul a provocat „cea mai ampla operatiune de stramutare fortata impotriva poporului palestinian din istoria moderna”.
Datele arata ca:
- 2 milioane de palestinieni au fost nevoiti sa-si paraseasca casele sub amenintarea armelor
- Peste jumatate sunt refugiati in orasul Rafah, puternic bombardat in ultimele zile
- Oamenii traiesc acum in adaposturi improvizate si corturi
- 1,9 milioane de persoane s-au imbolnavit din cauza conditiilor precare
- 8.000 au contactat hepatita virala
- 350.000 de bolnavi cronici sunt in pericol din lipsa de medicamente
- 60.000 de femei insarcinate au nevoie urgenta de asistenta medicala
Sistemul sanitar din Gaza, tinta atacurilor deliberate
In ce priveste situatia medicala, raportul acuza Israelul ca „a incercat sistematic sa distruga sistemul de sanatate din Gaza”:
- 32 din cele 36 de spitale din Fasie sunt scoase din functiune
- Marile complexe medicale Shafa si Nasser au fost dezactivate
- 53 de centre de sanatate sunt complet inchise
- 159 de institutii medicale au fost bombardate intentionat
Mii de palestinieni rapiti si torturati in inchisorile israeliene
Nu in ultimul rand, organizatia a documentat ca „fortele israeliene au rapit peste 5.000 de palestinieni, inclusiv sute de femei, din case si adaposturi„. Soarta multora este necunoscuta, dar marturii ale supravietuitorilor eliberati vorbesc despre:
- Oameni ucisi in arest de catre armata israeliana
- Torturi cumplite si batai aplicate detinutilor
- Violenta si hartuire sexuala, inclusiv asupra femeilor si copiilor
Raportul European Mediterranean Human Rights Watch zugraveste o imagine infioratoare a ororilor la care este supusa populatia civila palestiniana de 200 de zile. Dincolo de sutele de mii de victime, Gaza se confrunta cu o catastrofa umanitara fara precedent.
Cu infrastructura vitala distrusa aproape in intregime, cu sistemul medical dezintegrat si cu milioane de oameni alungati din case, supravietuirea palestinienilor din Fasia Gaza este pusa sub semnul intrebarii. Organizatia atrage atentia ca pericolul nu a trecut, Israelul pregatind noi atacuri de amploare, in special asupra orasului Rafah, declarat anterior zona sigura.
In fata acestor atrocitati, comunitatea internationala are datoria morala de a actiona ferm pentru a opri genocidul la care este supus poporul palestinian si a trage la raspundere autorii crimelor de razboi. Altfel, o catastrofa si mai mare ameninta sa se abata asupra Fasiei Gaza.