marți, septembrie 10, 2024

Reducerea taxelor judiciare pentru partaj si divort – O decizie binevenita pentru familiile din Romania

Proiectul de lege aprobat de Guvern va reduce la jumătate taxele judiciare pentru partajele bunurilor comune și anumite cazuri de divorț, făcând procedurile juridice mai accesibile pentru familiile cu venituri limitate.

Share

Guvernul a aprobat un proiect de lege ce va fi transmis Parlamentului, prin care va fi redusa la jumatate taxa judiciara de timbru in cazul partajelor si anumitor situatii de divort. Aceasta masura, daca va fi adoptata, va usura povara financiara pentru familiile care se confrunta cu astfel de proceduri juridice.

Potrivit proiectului, nivelul taxelor judiciare va fi redus la jumatate in urmatoarele cazuri:

  • Partajul bunurilor comune: Indiferent de modalitatea de realizare a partajului, fie prin hotarare judecatoreasca sau printr-un act notarial, taxa judiciara se va calcula la jumatate din valoarea masei partajabile. Aceasta prevedere se aplica si pentru creantele pe care coproprietarii le au unii fata de altii, rezultate din starea de proprietate comuna.
  • Divortul din motive de sanatate: Atunci cand cererea de divort este depusa de sotul a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei, taxa judiciara va fi redusa la jumatate.
  • Aspecte conexe divortului: Taxele vor fi reduse si pentru cereri precum stabilirea locuintei copilului, exercitarea autoritatii parintesti, cheltuieli de crestere si educare a copilului, atat timp cat acestea nu sunt accesorii unei cereri de divort.

Sistemul actual de taxare a actiunilor introduse in instanta

In prezent, actiunile si cererile evaluabile in bani, introduse la instantele judecatoresti, se taxeaza astfel:

  • Pana la 500 lei: 8%, dar nu mai putin de 20 lei;
  • Intre 501 si 5.000 lei: 40 lei + 7% pentru suma care depaseste 500 lei;
  • Intre 5.001 si 25.000 lei: 355 lei + 5% pentru suma care depaseste 5.000 lei;
  • Intre 25.001 si 50.000 lei: 1.355 lei + 3% pentru suma care depaseste 25.000 lei;
  • Intre 50.001 si 250.000 lei: 2.105 lei + 2% pentru suma care depaseste 50.000 lei;
  • Peste 250.000 lei: 6.105 lei + 1% pentru suma care depaseste 250.000 lei.
Citeste si
Iranienii executa 4 persoane condamnate pentru spionaj in favoarea serviciilor secrete israeliene Mossad

Aceste taxe pot reprezenta o povara financiara semnificativa pentru familiile cu venituri limitate, ceea ce face ca reducerea propusa sa fie o veste buna pentru cei care se confrunta cu astfel de situatii.

Beneficiile reducerii taxelor judiciare

Reducerea taxelor judiciare pentru partaj si anumite cazuri de divort va aduce o serie de beneficii pentru familiile din Romania:

  1. Accesibilitate crescuta la justitie: Costurile mai mici vor face ca procedurile judiciare sa fie mai accesibile pentru persoanele cu venituri modeste, asigurand un acces egal la justitie pentru toti cetatenii.
  2. Descurajarea situatiilor de abuz: Unii soti ar putea fi tentati sa ramana intr-o casnicie nefericita din cauza costurilor ridicate asociate divortului. Reducerea taxelor ar putea incuraja persoanele aflate in astfel de situatii sa ia masurile necesare pentru a-si proteja drepturile si interesele.
  3. Sustinerea familiilor: Procedurile de partaj si divort sunt adesea complexe si stresante din punct de vedere emotional. Reducerea poverii financiare ar putea usura presiunea suplimentara asupra familiilor aflate in asemenea circumstante.
  4. Incurajarea solutionarii pasnice a conflictelor: Atunci cand costurile sunt mai accesibile, partile implicate ar putea fi mai deschise catre caile alternative de rezolvare a disputelor, cum ar fi medierea sau negocierea, evitand astfel procese costisitoare si prelungite.
Reducerea taxelor judiciare pentru partaj si divort - O decizie binevenita pentru familiile din Romania
Reducerea taxelor judiciare pentru partaj si divort - O decizie binevenita pentru familiile din Romania

Perspective si asteptari

Desi proiectul de lege este inca in curs de dezbatere in Parlament, reducerea taxelor judiciare este vazuta ca un pas inainte in directia unei justitii mai accesibile si echitabile pentru toti cetatenii romani.

Este important ca autoritatile sa continue eforturile de a simplifica si a eficientiza procedurile judiciare, asigurand in acelasi timp protectia drepturilor tuturor partilor implicate. Prin intermediul unor masuri precum cea propusa, sistemul judiciar poate deveni mai receptiv la nevoile societatii si mai accesibil pentru toti cetatenii, indiferent de situatia lor financiara.

Sursa imagini: Social Media |
Subiecte abordate in articol: partaj, divort, taxe, justitie, proceduri

Citeste si
Fostul primar al comunei Pogana, Maricel Gifu, arestat preventiv pentru dare de mita

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...