Sindicaliștii care lucrează în domeniul asistenței sociale solicită Guvernului „o regândire” a ordonanței care vizează reducerea cheltuielilor în sectorul public. Ei susțin că proiectul de act normativ duce la „diminuări ale veniturilor nete prin intenția de neacordare a unor drepturi salariale, dar și neacordarea voucherelor de vacanță„.
40% dintre salariații din asistență socială primesc salariul minim pe economie, fără recunoașterea sporului de vechime. Creșterea prețurilor plus inflația de peste 5% sunt suportate cu greu de salariații care sunt la limita sărăciei, argumentează angajații din acest sector.
Federația Națională Sindicală din Asistență Socială și Protecția Copilului FNS PRO.ASIST, federație reprezentativă pentru sectorul de activitate „Asistență Socială”, își exprimă îngrijorarea față de proiectul de ordonanță-trenuleț. Sindicaliștii atrag atenția că există deja „discriminări și discrepanțe majore între salariile din întreg sistemul bugetar și în special în sistemul de asistență socială”.
Impact asupra Personalului și Serviciilor Sociale
Asistenții personali care îngrijesc persoane cu handicap grav au pierdut gradația de vechime, aceasta fiind inclusă în salariul minim garantat în plată. Sporurile pentru personalul de specialitate și de îngrijire a beneficiarilor serviciilor sociale creează diferențe de sute de lei în favoarea celor angajați în ultimii ani.
Angajații din asistență socială muncesc peste norma de lucru, asigurând activitatea cu un deficit de personal de 30%, fără a fi remunerați conform condițiilor de muncă deosebit de dificile în care își desfășoară activitatea.
Federația FNS PRO.ASIST solicită imperios:
- Deblocarea angajărilor în sistemul de asistență socială
- Păstrarea voucherelor de vacanță
- Recunoașterea sporurilor și gradațiilor de vechime
- Îmbunătățirea condițiilor de muncă
Împărtășește acest articol pentru a sprijini cauza lucrătorilor din asistența socială și lasă un comentariu cu părerea ta despre situația acestora!
Sursa imagine: Facebook
Etichete: asistență socială, protest sindicat, ordonanță trenuleț, salarii bugetari, condiții muncă, măsuri austeritate