La 1 ianuarie 2007, Romania a devenit membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, un vis implinit dupa ani de eforturi si negocieri. Au trecut 17 ani de atunci si tara noastra a cunoscut schimbari semnificative in mai toate domeniile, de la economie si infrastructura pana la legislatie si mentalitati.
Salturi uriase in economie
Cel mai evident progres s-a vazut in cresterea economica. Daca in 2007 PIB-ul Romaniei era de aproximativ 121 miliarde euro, anul trecut am depasit 270 miliarde euro, o crestere cu peste 123%. Cu o medie anuala de 3,87%, suntem pe locul 4 in UE la acest capitol.
De asemenea, salariul minim pe economie aproape ca s-a decuplat – daca in 2007 era de 390 lei, in prezent este de 3.000 lei, adica de peste 7 ori mai mare. Veniturile populatiei au crescut constant, ceea ce s-a reflectat si intr-o majorare a consumului.
Romania a primit fonduri europene de aproape 73 miliarde euro din 2007 pana in prezent, in timp ce contributia noastra la bugetul UE a fost de 25 miliarde euro. Banii europeni au fost investiti masiv in proiecte de infrastructura – autostrazi, drumuri judetene, sisteme de canalizare, extinderea capacitatilor de producere a energiei regenerabile etc.
Progrese in infrastructura si legislatie
Daca in 2007 Romania avea doar 251 km de autostrada, in prezent lungimea totala a ajuns la 931 km. Cei 17 ani in UE ne-au adus si alte proiecte importante precum centura ocolitoare a Capitalei, metroul din Drumul Taberei, podul suspendat peste Dunare de la Braila sau aeroporturi modernizate.
Pe partea de legislatie, am asistat la o extindere si aliniere masiva la normele si standardele europene. S-au adoptat peste 31 de coduri, ordonante si legi menite sa aduca Romania mai aproape de tarile occidentale privind functionarea economiei de piata, a institutiilor publice, drepturile omului s.a.m.d.
Un aspect important este deschiderea granitelor, care a dus la o migratie masiva a fortei de munca catre tari precum Italia, Spania, Germania sau Marea Britanie. Romanii reprezinta a doua cea mai numeroasa diaspora europeana dupa polonezi, cu peste 3,6 milioane de cetateni stabiliti in afara granitelor.
Digitalizare accentuata
Datorita fondurilor si programelor UE, in Romania s-au implementat simultan mai multe proiecte de digitalizare. De exemplu:
- Sistemul informatic al cardului de sanatate
- Sistemul informatic pentru managementul fondurilor UE
- Ghiseul virtual de plati al ANAF
- Portalul eGUVERNARE.RO pentru serviciile publice digitale
- Portalul ONRC pentru inregistrarea online a firmelor s.a.
Procentul gospodariilor cu acces la internet a crescut de la 15% in 2007 la peste 80% in prezent. De asemenea, serviciile publice s-au mutat accelerat in mediul online, un proces impulsionat si de pandemia din 2020-2022.
Educatie europenizata
Integrarea europeana a adus o perfectionare a programelor de invatamant superior din Romania pentru alinierea la criteriile internationale de calitate. Numarul de absolventi cu diploma universitara s-a dublat in ultimii 15 ani.
De asemenea, am devenit parte a schemei Erasmus+, care ofera burse anuale pentru zeci de mii de studenti romani care studiaza in universitati de prestigiu din Europa. Anual, peste 35.000 de elevi si profesori participa la schimburi de experienta si stagii de practica peste hotare prin intermediul acestui program.
Perspective de viitor
Dupa 17 ani de apartenenta la familia europeana, Romania a acoperit diferente semnificative fata de economiile occidentale. Dar mai sunt inca multe de pus la punct, iar ritmul de crestere economica trebuie mentinut pentru a recupera decalajele in continuare.
Raman de finalizat proiecte importante de infrastructura precum autostrada Ploiesti-Brasov, calea ferata de mare viteza Bucuresti-Cluj-Napoca si reteaua de metrou din Capitala. De asemenea, este nevoie de investitii in sistemul de sanatate si in cel educational, care mai au deficiente majore.
In concluzie, integrarea europeana a reprezentat un motor de crestere esential pentru Romania. Probleme precum coruptia endemica sau instabilitatea politica franeaza insa potentialul real de dezvoltare al tarii noastre. Viitorul suna bine, cu conditia sa ramanem pe drumul cel bun trasat in urma cu 17 ani.