Ministerul Educatiei din Ucraina a inlocuit sintagma „limba moldoveneasca“ cu „limba minoritatii nationale“ in programa de invatamant a scolii, dar in practica limba de predare ramane neclara
Romanii din sudul Basarabiei se confrunta cu noi probleme in demersurile de reorganizare a scolii din satul Erdek-Burnu/Utkonosivka, regiunea Odesa, Ucraina.
In luna noiembrie a anului 2023, Guvernul Ucrainei a adoptat o lege prin care a recunoscut limba romana ca limba minoritara in regiunile Odesa si Transnistria. Aceasta lege a fost un pas important in recunoasterea identitatii romanesti a comunitatii romanesti din sudul Basarabiei.
Cu toate acestea, implementarea legii s-a dovedit a fi dificila. In cazul scolii din Erdek-Burnu/Utkonosivka, autoritatile ucrainene au intampinat dificultati in a clarifica statutul limbii de predare in scoala.
Problemele intampinate in demersurile de reorganizare a scolii
In luna decembrie a anului 2023, romanii din Erdek-Burnu/Utkonosivka au inaintat o solicitare catre autoritatile locale privind transformarea scolii in liceu. Autoritatile au respins solicitarea, pe motiv ca nu a fost formulata corespunzator.
In luna ianuarie a anului 2024, romanii din Erdek-Burnu/Utkonosivka au solicitat, de asemenea, acordarea denumirii de „Ștefan cel Mare si Sfant“ pentru noua unitate scolara din localitate. Autoritatile au tergiversat demersul, iar pana in prezent nu au dat un raspuns.
Inlocuirea sintagma „limba moldoveneasca“ cu „limba minoritatii nationale“
In data de 29 ianuarie 2024, Directia de Invatamant a Consiliului Comunal Safiani, raionul Ismail, a transmis un raspuns oficial catre romanii din Erdek-Burnu/Utkonosivka. In raspuns, se mentioneaza ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2024, in programa de invatamant a scolii, sintagma „limba moldoveneasca“ a fost inlocuita cu „limba minoritatii nationale“.
Aceasta schimbare a fost interpretata de romanii din Erdek-Burnu/Utkonosivka ca o incercare a autoritatilor ucrainene de a submina identitatea romaneasca a comunitatii.
Detalii despre statutul actual al limbii de predare in scoala
Potrivit raspunsului transmis de Directia de Invatamant a Consiliului Comunal Safiani, in prezent, in scoala activeaza clase cu predare in „limba minoritatii nationale“, alaturi de clase cu predare in limba de stat, ucraineana.
Cu toate acestea, nu este clar care este limba de predare in fiecare clasa in parte.