Guvernul pregătește un nou pachet de măsuri fiscale care va lovi direct în buzunarele românilor. La doar câteva zile după ce au intrat în vigoare primele măsuri de austeritate din 2025, ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, a dezvăluit într-un interviu pentru Observator Antena 1 că urmează și alte scumpiri.
Ce taxe vor crește și cum ne afectează
TVA-ul ar putea să urce de la 19% la 21%, ceea ce înseamnă că aproape toate produsele și serviciile se vor scumpi. Ministrul a spus că vor să unească și impozitul pe venit cu contribuția la sănătate (CASS), aplicând o taxă de 20% direct pe salariul brut.
„Analizăm mai multe variante, inclusiv creșterea TVA și comasarea impozitului pe venit cu CASS”, a explicat Tánczos Barna. Ce e interesant e că premierul promisese public că TVA-ul nu va crește, ba chiar spusese că „și-ar tatua” acest angajament.
Dan Schwartz, expert în fiscalitate, atrage atenția că dacă TVA-ul crește cu 2%, asta nu înseamnă doar că prețurile vor crește cu 2%: „Comercianții profită de astfel de momente și mai adaugă puțin la preț, transformând situația într-o oportunitate de profit, dacă piața le permite.”
Cât va lua statul din salariul tău
Adrian Codîrlașu, șeful CFA, ne explică situația într-un mod pe care îl înțelegem cu toții: „Un român care lucrează dă deja 42% din salariul brut la stat pentru taxe. După ce își primește banii, mai plătește încă 19% TVA când cumpără ceva. Practic, un angajat muncește 8 luni pe an doar ca să-și plătească taxele.”
Dacă se aplică noile măsuri, angajații vor plăti cu 3% mai mult din salariu pentru taxe. România este deja țara din Europa unde munca este cea mai taxată, iar aceste măsuri vor face situația și mai grea pentru oamenii care muncesc.
De ce vrea guvernul să mărească taxele
La începutul anului, guvernul a luat deja câteva măsuri pentru a strânge mai mulți bani:
- A eliminat facilitățile fiscale pentru unele domenii
- A scăzut pragul pentru microîntreprinderi
- A mărit impozitul pe dividende
Toate acestea au fost cerute de Comisia Europeană și ar trebui să aducă la buget circa 7 miliarde de lei. Dar se pare că nu e destul – guvernul are nevoie de trei ori mai mulți bani ca să acopere gaura din buget.
Se mai discută și despre:
- Creșterea impozitului pe profit la 19%
- Taxe mai mari pentru case și terenuri
Ministrul Finanțelor a anunțat că săptămâna viitoare încep discuțiile cu experții și cu Comisia Europeană despre noile măsuri. „Trebuie să punem toate variantele pe masă. Vom anunța schimbările din timp, ca să se poată pregăti mediul de afaceri. Vrem să creștem încasările treptat și să colectăm mai bine taxele”, a explicat el.
Ești interesat de impactul acestor măsuri? Distribuie articolul și spune-ne părerea ta despre noile taxe care se pregătesc.
Sursa imagine: Social media
Etichete: taxe România, TVA, majorare impozite, Tánczos Barna, reforma fiscală, buget de stat