Guvernul Dancila a pus dosarul Rosia Montana pe masa CSAT in 2018, solicitand amanarea discutiei la UNESCO. Totusi, CSAT a decis sa „arunce” problema inapoi in curtea Guvernului, neluand nicio pozitie. Acum, Romania risca sa piarda 2,2 miliarde de euro in arbitrajul cu Gabriel Resources.
Ce s-a intamplat la CSAT?
Viorica Dancila a declarat ca a informat CSAT in 2018 despre dosarul Rosia Montana aflat la UNESCO, solicitand amanarea discutiei pentru a proteja interesele financiare ale statului roman.
„Am fost informata ca pe masa UNESCO se afla dosarul Rosia Montana. Știam ca este un dosar sensibil, stiam ca exista un litigiu legat de aceasta investitie la Curtea de Arbitraj de la Washington si bineinteles ca trebuia sa iau masurile necesare astfel incat sa apar interesele financiare ale statului roman”, a declarat Dancila pentru Gandul Exclusiv.
Totusi, CSAT nu a luat nicio pozitie, „aruncand” problema inapoi in curtea Guvernului.
„Am solicitat CSAT sa amanam discutia la UNESCO, pentru a ne da timp sa rezolvam problema litigiului cu Gabriel Resources. Din pacate, CSAT nu a luat nicio pozitie, a aruncat problema inapoi in curtea Guvernului”, a mai spus Dancila.
Consecintele
Lipsa unei pozitii din partea CSAT a pus Romania in dificultate in arbitrajul cu Gabriel Resources. Compania canadiana a cerut despagubiri de 2,2 miliarde de euro pentru nematerializarea proiectului minier.
„Din cauza lipsei de actiune din partea CSAT, Romania se afla acum intr-o pozitie dificila in arbitrajul cu Gabriel Resources. Riscam sa pierdem 2,2 miliarde de euro”, a declarat un expert in domeniul juridic.
Viitorul Rosiei Montane
Viitorul Rosiei Montane este incert. Zacamantul a fost inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO, facand imposibila exploatarea aurului.
„Rosia Montana este un caz complicat, cu multe implicatii. Este important sa gasim o solutie care sa protejeze atat interesele financiare ale statului roman, cat si patrimoniul cultural al tarii”, a declarat ministrul Culturii.
Decizia CSAT din 2018 a pus Romania in dificultate in arbitrajul cu Gabriel Resources. Acum, tara risca sa piarda 2,2 miliarde de euro. Viitorul Rosiei Montane este incert, cu zacamantul inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO.