Serbia se confruntă cu o situație dificilă după ce Azerbaidjanul a oprit brusc livrările de gaze naturale către țară. Președintele sârb Aleksandar Vucic a anunțat sâmbătă că țara sa nu mai primește gaz din Azerbaidjan și nu se știe când vor fi reluate livrările, potrivit agenției de presă Reuters.
Vestea vine într-un moment delicat pentru Serbia, la doar o zi după ce SUA au impus cele mai dure sancțiuni din istorie împotriva industriei petroliere rusești. În acest context complicat, președintele Vucic a fost nevoit să ceară companiei rusești Gazprom Neft să-și vândă acțiunile de la compania petrolieră sârbă NIS în următoarele 45 de zile.
„Prietenii noștri din Azerbaidjan ne-au anunțat că din cauza unor probleme tehnice majore nu mai pot să ne trimită cei 1,7 milioane de metri cubi de gaz pe care îi primeam zilnic„, a explicat Vucic reporterilor. El a adăugat că Serbia va fi nevoită să înceapă să folosească din rezervele sale de gaz, sperând că situația se va rezolva în maximum două luni.
Probleme mai vechi cu aprovizionarea
Serbia consumă anual peste 3 miliarde de metri cubi de gaz. În 2023, țara a semnat un contract cu Azerbaidjanul pentru 400 de milioane de metri cubi pe an începând din 2024. Restul cantității vine din Rusia, dar Serbia, care vrea să adere la UE, este presată să reducă dependența de resursele energetice rusești.
Situația devine și mai complicată pentru că și Bulgaria a anunțat că Azerbaidjanul i-a suspendat livrările de gaz între 7 și 11 ianuarie, invocând probleme tehnice nespecificate. Întreruperea coincide cu anunțul făcut de filiala BP din Azerbaidjan privind oprirea platformei Shah Deniz Alfa din cauza unei defecțiuni la conducta submarină de export.
Tensiuni în relațiile internaționale
În acest context tensionat, președintele francez Emmanuel Macron a acuzat săptămâna aceasta Rusia că se amestecă în alegerile din România și Moldova. El a menționat că și Franța a fost ținta unor „interferențe inacceptabile” în teritoriile sale de peste mări, în special în Noua Caledonie.
Macron a pus aceste acțiuni pe seama Azerbaidjanului, explicând că țara a făcut acest lucru pentru că Franța a susținut Armenia și dreptul internațional. El a subliniat că Rusia și-a schimbat brusc alianța cu Armenia și sprijină acum Azerbaidjanul, după ce Armenia a avut pentru prima dată un premier care s-a opus Moscovei.
Urmărește această știre pentru actualizări despre situația aprovizionării cu gaz în Serbia și impactul sancțiunilor americane asupra relațiilor energetice din regiune.
Sursa imaginii: freepik Images
Etichete: Serbia, gaze naturale, Azerbaidjan, sancțiuni SUA, Aleksandar Vucic, criza energetică