luni, mai 27, 2024

Șocant! Bombardamentele israeliene ucid un lucrator umanitar belgian in Gaza

Un lucrator umanitar belgian și fiul său au fost uciși într-un atac aerian israelian în Gaza. Atacul a stârnit indignare în rândul organizațiilor umanitare, deoarece lucrătorii umanitari se confruntă cu "zero simț al siguranței" în încercarea de a livra ajutoare vitale.

Share

Un lucrator umanitar belgian si fiul sau si-au pierdut viata intr-un atac aerian israelian efectuat recent in estul orasului Rafah din Fasia Gaza. Aceasta tragedie a avut loc in timp ce un conflict violent intre Israel si militantii palestinieni din Gaza a escaladat rapid intr-un razboi de amploare. Ajutorul umanitar isi desfasura misiunea in Gaza, oferind asistenta vitala pentru locuitorii blocati in aceasta regiune izolata.

Potrivit martorilor, ajutorul umanitar si fiul sau se adapostisera impreuna cu alte 25 de persoane stramutate intr-o casa rezidentiala din Rafah estica. Insa, aceasta locuinta a fost tinta unui bombardament aerian israelian devastator. Pierderile de vieti omenesti au starnit indignare in randul organizatiilor umanitare internationale, care condamna atacarea lucratorilor dedicati ajutorarii civililor prinsi in calea conflictului.

Pericolul crescand pentru lucratorii umanitari

Potrivit lui Hany Mahmoud, un corespondent local, atacul asupra ajutorului umanitar belgian evidentiaza lipsa totala de siguranta cu care se confrunta personalul umanitar in Gaza in timpul actualelor ostilitati. El a declarat:

„Zero siguranta printre lucratorii umanitari este de natura sa-i descurajeze sa-si continue munca de livrare a ajutoarelor atat de necesare pentru populatia grav afectata.”

De la debutul acestui conflict, Israel a restrictionat sever accesul camioanelor cu ajutoare umanitare in sudul si nordul Fasiei Gaza. Acest lucru a dus la penuria grava de provizii si alimente si la raspandirea foametei in zonele cele mai afectate de bombardamente.

Pe langa atacul asupra ajutorului umanitar belgian, fortele israeliene au vizat in mod deliberat si angajatii Crucii Rosii in Gaza in ultimele saptamani. Acest lucru a dus la suspendarea operatiunilor umanitare in zone critice precum Khan Younis si nordul Fasiei Gaza, zone care au cea mai mare nevoie de asistenta in acest moment.

Citeste si
Șefii platformelor de socializare Meta, TikTok si altele depun marturie intr-o audiere aprinsa a Senatului SUA privind exploatarea copiilor

Asediul inuman al Fasiei Gaza

Șocant! Bombardamentele israeliene ucid un lucrator umanitar belgian in Gaza
Șocant! Bombardamentele israeliene ucid un lucrator umanitar belgian in Gaza

Situatia umanitara extrem de grava din Gaza este exacerbata si de blocada terestra impusa de Israel asupra acestei regiuni. Aceasta a impiedicat livrarea eficienta a ajutoarelor umanitare inca de la inceputul conflictului. Israelul nu a dat semne ca ar fi dispus sa ridice aceste restrictii de aprovizionare chiar si in fata amenintarii unei crize umanitare majore.

O tinta preferata a artileriei israeliene sunt localitatile de la granita de est a Fasiei Gaza. Aceasta zona tampon, care acum acopera 16% din suprafata totala a Gazii, a fost in mare parte evacuata de rezidenti si transformata intr-un teren mlastinos de bombardamente.

In zone precum orasul Beit Hanoun din nordul Fasiei, tirurile de artilerie si atacurile cu drone nu au incetat nici macar pentru cateva ore. Aceasta ofensiva constanta a adus distrugerea cladirilor rezidentiale ramase in picioare si a lasat zeci de mii de localnici fara adapost sau provizii.

Iata cateva aspecte ingrijoratoare din Gaza in aceste momente:

  • Spitale si scoli avariate grav de bombardamente, neputand fi utilizate pe deplin
  • Alimentarea cu apa si electricitate a fost intrerupta in mai multe zone poblate
  • Rezervele de alimente, medicamente si combustibil se epuizeaza rapid din cauza blocadei
  • Mii de civili sunt stramutati saptamanal din calea bombardamentelor spre zone mai sigure
  • Accesul echipelor de urgenta este extrem de limitat in multe zone din cauza pericolului

In aceste conditii dispearte, ajutorul organizatiilor umanitare este esential pentru supravietuirea sutelor de mii de civili nevinovati prinsi in mijlocul acestui conflict sangeros.

Tragedia pierderii unui lucrator umanitar belgian si a fiului sau prin atacul aerian israelian in mijlocul unei operatiuni de ajutorare demonstreaza escaladarea periculoasa a violentelor in Fasia Gaza. Atacarea deliberata a convoaielor umanitare si a personalului dedicat ajutorarii populatiei civile este un act revoltator care incalca legile umanitare internationale.

Citeste si
Arestarea lui Netanyahu este iminenta? "Bomba" care va zgudui lumea: premierul israelian disperat sa evite mandatul Curtii Penale Internationale

Daca razboiul nu inceteaza si blocada asupra Gazii nu este ridicata, consecintele umanitare pot deveni catastrofale pentru sutele de mii de civili aflati in suferinta extrema. Comunitatea internationala are datoria morala sa puna presiune asupra partilor beligerante pentru a permite accesul fara restrictii al ajutoarelor vitale si pentru a-i proteja pe lucratorii umanitari dedicati. O criza umanitara de proportii poate fi evitata doar prin incetarea imediata a ostilitatilor si prin deblocarea aprovizionarii civilor din Gaza.

Citeste si...

Citeste si...