Statele Unite se pregătesc să anunțe joi un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 500 milioane de dolari, în cadrul ultimei întâlniri a conferințelor de angajament pentru furnizarea de armament organizate de președintele Joe Biden. Aceste întâlniri au fost cruciale pentru apărarea Kievului împotriva Rusiei, după cum declară oficialii ucraineni.
Întâlnirea decisivă de la baza aeriană Ramstein
Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei (UDCG), format din aproximativ 50 de aliați care se întâlnesc periodic la Baza Aeriană Ramstein din Germania, a fost înființat în 2022 de secretarul american al apărării Lloyd Austin pentru a accelera și sincroniza livrarea de arme către Kiev. Această inițiativă a jucat un rol esențial în coordonarea eforturilor internaționale de sprijinire a Ucrainei.
Viitorul grupului rămâne însă incert odată cu preluarea mandatului de către președintele ales Donald Trump pe 20 ianuarie. Consilierii lui Trump au sugerat propuneri de încheiere a războiului din Ucraina care ar implica cedarea unor părți importante ale țării către Rusia pentru viitorul apropiat.
Washington a alocat peste 63,5 miliarde de dolari în asistență pentru securitatea Ucrainei de la începutul invaziei rusești. Pachetul suplimentar de 500 milioane de dolari ar putea fi anunțat miercuri, conform unui oficial american care a vorbit sub protecția anonimatului.
Un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat: „Nu desființăm grupul. Următoarea administrație este complet binevenită și încurajată să preia conducerea acestui grup format din 50 de țări și să continue să îl conducă„. Oficialul a adăugat că întâlnirea de joi va analiza planurile pentru nevoile militare ale Ucrainei până în 2027.
Situația actuală din teren
Conform raportului ONU, peste 12.300 de civili au fost uciși în războiul din Ucraina de la invazia rusă de acum aproape trei ani. S-a înregistrat o creștere a numărului de victime din cauza utilizării dronelor, rachetelor cu rază lungă de acțiune și bombelor planoare.
Marți, Ucraina a anunțat că forțele sale „au început noi acțiuni ofensive” în regiunea rusă Kursk. Ucraina a ocupat inițial o parte din regiunea Kursk într-o incursiune surpriză în august anul trecut și a menținut teritoriul timp de cinci luni, în ciuda pierderii unor poziții.
Aparenta escaladare a luptelor din regiunea Kursk vine într-un moment critic pentru Ucraina, ale cărei trupe depășite numeric și slab înarmate se străduiesc să respingă avansurile rusești în est. Conform Institute for the Study of War, trupele ruse au făcut progrese tactice limitate în estul Ucrainei în ultima săptămână.
Vă invităm să urmăriți evoluția situației și să vă exprimați opinia despre importanța sprijinului internațional pentru Ucraina în comentarii.
Sursa imaginii: AFP/File
Etichete: ajutor militar SUA, Ucraina, Rusia, Joe Biden, Donald Trump, baza Ramstein