Situația din Siria rămâne tensionată după ce regimul Assad a fost înlăturat de la putere în decembrie 2024, iar Statele Unite consideră necesară menținerea prezenței militare în regiune pentru a preveni revenirea grupării teroriste Daesh (cunoscută și sub numele de ISIS).
De ce este necesară prezența militară americană?
Secretarul Apărării Lloyd Austin a explicat într-un interviu pentru The Associated Press că „forțele americane sunt în continuare necesare în Siria, în special pentru a asigura securitatea taberelor de detenție” care găzduiesc zeci de mii de foști luptători Daesh și membrii familiilor acestora.
Potrivit estimărilor, în aceste tabere se află între 8.000 și 10.000 de luptători Daesh, dintre care cel puțin 2.000 sunt considerați extrem de periculoși. Austin avertizează că „dacă Siria rămâne neprotejată, cred că luptătorii IS s-ar întoarce în societate”.
Declarațiile au fost făcute la Baza Aeriană Ramstein din Germania, unde Austin s-a întâlnit cu reprezentanții a aproximativ 50 de țări partenere pentru a discuta despre ajutorul militar pentru Ucraina.
Incertitudini politice și militare
Prezența trupelor americane în Siria a fost pusă sub semnul întrebării după ce o insurgenție fulgerătoare l-a înlăturat pe Bashar Assad de la putere pe 8 decembrie 2024, punând capăt conducerii familiei sale care a durat mai multe decenii.
În prezent, SUA are aproximativ 2.000 de militari desfășurați în Siria pentru a combate Daesh, o creștere semnificativă față de cei 900 de militari raportați anterior. Aceștia au fost trimiși în 2015, după ce gruparea teroristă cucerise o mare parte din teritoriul sirian.
Forțele americane au colaborat cu Forțele Democratice Siriene (SDF) conduse de kurzi în operațiunile împotriva Daesh. Turcia consideră însă SDF drept o filială a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), pe care îl identifică drept organizație teroristă.
Viitorul incert al prezenței americane
Președintele ales Donald Trump a încercat să retragă toate forțele din Siria în 2018, în timpul primului său mandat, ceea ce a dus la demisia fostului secretar al Apărării Jim Mattis. Luna trecută, când gruparea Hayat Tahrir Al-Sham (HTS) a avansat împotriva lui Assad, Trump a postat pe rețelele sociale că armata SUA trebuie să rămână în afara conflictului.
Austin consideră că SDF „au fost parteneri buni” și că „la un moment dat, SDF ar putea fi absorbiți în armata siriană, iar Siria ar deține toate taberele (de detenție Daesh) și, sperăm, ar menține controlul asupra lor. Dar pentru moment cred că trebuie să ne protejăm interesele acolo”.
Criza din Siria necesită o abordare echilibrată între menținerea stabilității regionale și combaterea terorismului. Vă invităm să vă exprimați opinia despre prezența trupelor americane în Siria și impactul acesteia asupra securității regionale.
Sursa imaginii: AFP File
Etichete: Siria, Lloyd Austin, Daesh, ISIS, trupe americane, securitate regională, SDF, Donald Trump