Ungaria, tara cunoscuta pentru politicile sale controversate, a starnit ingrijorare in randul organismelor internationale prin infiintarea unui nou „Birou de protejare a suveranitatii”. Acest organ, inscris in Constitutie, are misiunea de a „ancheta” presupuse „atacuri ilegale” ce ameninta securitatea nationala a tarii. Insa, potrivit Comisiei de la Venetia, organism consultativ al Consiliului Europei, acest nou birou ridica semne de intrebare cu privire la independenta sa si risca sa aiba un „efect disuasiv asupra dezbaterii democratice” din Ungaria.
Criticile Comisiei de la Venetia
Intr-un aviz emis dupa o vizita in Ungaria in februarie, Comisia de la Venetia a pus sub semnul intrebarii „baza legala a acestui organ” care este insarcinat sa garanteze „identitatea constitutionala” si sa protejeze „suveranitatea nationala„. Comisia a afirmat ca, „intr-un stat democratic, amenintarile identificate in ‘justificarea’ acestei legi sunt in mod normal indepartate de institutiile ordinare ale statului, in special tribunalele si fortele de ordine, care aduc garantii impotriva ingerintelor in exercitarea drepturilor fundamentale„.
Riscul efectului disuasiv asupra dezbaterii democratice
Comisia de la Venetia a subliniat ca legea nu furnizeaza garantii suficiente cu privire la independenta Biroului, ceea ce duce la „riscul ca ea sa fie aplicata in mod arbitrar si din ratiuni de ordin politic„. Prin urmare, Comisia considera ca exista „un risc ridicat ca infiintarea si activitatile Biroului sa aiba un efect disuasiv asupra dezbaterii libere si democratice in Ungaria„.
Recomandarile Comisiei
In concluzie, Comisia de la Venetia a recomandat mai multe masuri:
- Abrogarea legii in partile sale referitoare la Biroul de protejare a suveranitatii
- Oferirea unei definitii mai nuantate a ‘sprijinului strain’
Reactiile la nivel international
Statele Unite s-au declarat „preocupate” de o lege „incompatibila cu statul de drept„, iar Comisia Europeana a lansat la inceputul lunii februarie o procedura de infringement impotriva Ungariei.
Acuzatiile guvernului ungar
Pe de alta parte, guvernul ungar acuza cu regularitate Uniunea Europeana si „diverse organizatii” straine, mai ales americane, ca „distribuie miliarde de euro” opozitiei in scopul de a „influenta alegerile electoratului„.
Desi Ungaria pledeaza pentru protejarea suveranitatii nationale, Comisia de la Venetia considera ca acest nou „Birou de protejare a suveranitatii” ridica semne de intrebare cu privire la independenta sa si risca sa aiba un „efect disuasiv asupra dezbaterii democratice” din tara. Comunitatea internationala si organizatiile pentru drepturile omului vor urmari cu atentie evolutia acestei situatii in Ungaria.