joi, iunie 20, 2024

Vizita lui Putin in Belarus si manevrele nucleare tactice comune cu Rusia

Liderul rus Vladimir Putin se îndreaptă spre Belarus pentru discuții strategice, în timpul manevrelor nucleare tactice comune care ridică semne de întrebare.

Share

Presedintele rus Vladimir Putin se va deplasa joi, 23 mai 2024, intr-o vizita oficiala in Belarus, care va dura pana vineri. Aceasta vizita survine in contextul in care marti au inceput manevrele nucleare tactice in Districtul militar Sud al Rusiei, la ordinul lui Putin, la care participa si fosta republica sovietica, principalul aliat al Moscovei in regiune.

La Minsk, Putin se va intalni in cursul serii cu omologul sau belarus Aleksandr Lukasenko, insa partea oficiala a vizitei este programata pentru vineri, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, intr-o conferinta de presa.

Subiecte de discutie: integrarea Uniunii Rusia-Belarus si securitatea regionala

Potrivit Kremlinului, cei doi lideri vor discuta, la Palatul Independentei din capitala belarusa, despre:

  • Dezvoltarea parteneriatului strategic dintre cele doua tari
  • Perspectivele integrarii lor in cadrul Uniunii statale Rusia-Belarus
  • Problemele-cheie de pe agenda internationala

In afara de cooperarea bilaterala, Putin si Lukasenko vor aborda, de asemenea, consolidarea securitatii comune, situatia din regiune si reactia comuna la amenintarile reprezentate de NATO.

A doua vizita externa a lui Putin dupa investirea pentru al cincilea mandat

Aceasta este a doua vizita in strainatate a lui Putin, care a calatorit in China (16-17 mai) de cand a fost investit in functia de presedinte pentru un al cincilea mandat de sase ani, la 7 mai. In plus, vizita sa coincide cu debutul miercuri al manevrelor nucleare tactice in apropierea frontierei cu Ucraina, exercitii care au suscitat ingrijorare atat la Kiev, cat si in cadrul Aliantei Nord-Atlantice.

Rusia a desfasurat arme nucleare tactice in Belarus in 2022

Putin, care a dispus desfasurarea acestor manevre in urma cu zece zile ca raspuns la ceea ce el a spus ca ar fi amenintari din partea puterilor occidentale, a declarat ca Lukasenko i-a cerut insistent sa participe la exercitii.

Citeste si
Semne sumbre pentru Netanyahu: ofensiva continua cu orice pret

Districtul militar Sud include pe langa regiunile din sudul Federatiei Ruse cele patru regiuni ucrainene anexate de Moscova in 2022 (Donetk, Lugansk /est/, Herson si Zaporojie/sud/) plus Crimeea, anexata in 2014.

Rusia a desfasurat arme nucleare tactice in 2022 in tara vecina Belarus, de unde Moscova a patruns pe teritoriul ucrainean in luna februarie a aceluiasi an in cadrul invaziei sale pe scara larga in Ucraina. Lukasenko sustine ca un astfel de armament nuclear este pur defensiv si reprezinta un factor de descurajare impotriva unei posibile agresiuni din partea NATO. Cu toate acestea, Moscova a insistat asupra faptului ca armamentul este rusesc si poate fi folosit doar la ordinul direct al presedintelui rus, comandantul suprem al fortelor armate.

Vizita lui Putin in Belarus si manevrele nucleare tactice comune cu Rusia
A doua vizita externa a lui Putin dupa investirea pentru al cincilea mandat

Polonia va intari granita cu Rusia si Belarus cu fortificatii pe 400 km

In acelasi context tensionat, Polonia va construi fortificatii la granita cu Rusia si Belarus, urmand a fi intariti 400 de kilometri de frontiera, ca masura de securitate.

Discutiile dintre Putin si Lukasenko in aceasta vizita par a fi concentrate pe consolidarea aliantei militare si politice dintre Rusia si Belarus, in pofida ingrijorarilor exprimate de Occident cu privire la exercitiile nucleare si desfasurarea de armament nuclear tactic in Belarus. Tensiunile regionale raman ridicate, iar viitorul cooperarii in cadrul Uniunii Statale Rusia-Belarus va fi probabil un subiect major pe agenda celor doi lideri. Sursele credibile indica o strangere a randurilor intre Moscova si Minsk pe fondul crizei din Ucraina si al relatiilor tensionate cu Occidentul.

Sursa imagini: Social Media |
Subiecte abordate in articol: Putin, Belarus, Lukasenko, manevre nucleare

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...