joi, iunie 20, 2024

Microsoft se confrunta cu presiunea de a dovedi rentabilitatea investitiilor in IA – drumul nu este direct

Share

Dupa un an de investitii masive in inteligenta artificiala, si cu promisiuni indraznete, companiile de tehnologie se confrunta cu presiunea de a dovedi rentabilitatea financiara a acestor eforturi. Rapoartele de castiguri ale acestei saptamani de la Microsoft si Alphabet, doi actori majori in domeniul IA, vor fi monitorizate de aproape pentru semne concrete de profitabilitate.

Lipsa cifrelor clare privind veniturile din IA aduce aminte de primele zile ale computing-ului in cloud, cand companiile erau reticente in a divulga cifre specifice acestui domeniu. Expertii se asteapta la provocari similare pentru metricele de IA, in incercarea de a masura eficacitatea reala a investitiilor.

Determinarea veniturilor generate de IA devine dificil intrucat aceasta este integrata cu diverse produse. Spre deosebire de Nvidia, unde IA este direct legata de vanzarile de cipuri, in cazul Microsoft si Alphabet, IA este introdusa mai subtil, aceasta fiind mai greu de contabilizat. Desi divizia de cloud a Google arata potential si Microsoft ofera anumite indicii, mult mai mult trebuie de facut pentru a justifica miliardele de dolari investite in IA.

Pare ca Microsoft este mai pregatita decat concurenta sa integreze tehnologia OpenAI in produsele sale. Asistentul lor alimentat de IA, Copilot, poate reprezenta o posibilitate timpurie pentru monetizare. Performanta acestui instrument ar putea furniza date esentiale privind adoptarea instrumentelor de IA si ar putea contribui la recenta capitalizare de piata de 3 trilioane de dolari a Microsoft, care a fost alimentata in parte de asteptarile ridicate pentru IA.

Pe de alta parte, Google incearca sa recupereze prin initiative precum un chatbot, investitii in rivalul Anthropic si noul sau model de limbaj Gemini. Totusi, trebuie sa demonstreze cum se traduc aceste eforturi in castiguri financiare directe. Analistii estimeaza venituri potentiale din licentierea lui Gemini, insa rezultate concrete sunt necesare.

Citeste si
Vivo X100 Pro, noul flagship cu camere foto de top si prett accesibil

In concluzie, presiunea de a demonstra rentabilitatea investitiilor in inteligenta artificiala creste in ritmul in care companiile tehnologice isi intensifica eforturile de a valorifica potentialul din acest domeniu in expansiune. Cu toate acestea, lipsa unor cifre transparente privind veniturile din IA reprezinta o provocare majora, si doar timpul va dezvalui adevarata valoare a acestor investitii.

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...