joi, iunie 20, 2024

Parcurile eoliene offshore, la mila hackerilor din cauza securitatii precare

Share

Integrarea accelerata a surselor regenerabile de energie ascunde pericole nebanuite. Infrastructura complexa si dependenta tot mai mare de sisteme digitale fac parcurile eoliene offshore extrem de vulnerabile in fata atacurilor cibernetice.

De ce parcurile eoliene offshore sunt atat de expuse amenintarilor cibernetice

Spre deosebire de parcurile terestre, cele offshore au nevoie de o retea extinsa de comunicare intre componentele lor. Turbina trebuie sa „vorbasca” cu sistemele de pe uscat, cu alte turbine, cu navele de intretinere sau dronele de monitorizare.

Aceasta infrastructura hibrida complexa genereaza mai multe puncte slabe pe care hackerii le pot exploata. Daca reusesc sa intre in sistem, ei pot prelua controlul si pot modifica diverse date.

„Parcurile eoliene offshore se pot confrunta cu noi provocari operationale pe care amenintarile cibernetice le pot amplifica”, explica Juanwei Chen de la Concordia.

Cum pot fi manipulate sistemele parcurilor eoliene offshore

Principalul risc este manipularea senzorilor care monitorizeaza functionarea turbinelor. Hackerii ii pot „pacali” ca acestea sa transmita informatii false, de exemplu date despre productia de curent sau despre starea echipamentelor.

Aceste date falsificate pot declansa reactii in lant daunatoare. De pilda, pot provoca perturbari in reteaua electrica, care la randul lor genereaza oscilatii de curent ce se pot amplifica.

Daca nu sunt contracarate, astfel de oscilatii se pot propaga catre sistemul principal, amenintand stabilitatea retelei nationale de curent.

Lipsa strategiilor de protectie cibernetica pune in pericol securitatea energetica

Cel mai grav este ca, deocamdata, nu exista planuri concrete pentru contracararea acestor scenarii sumbre.

„Retelele electrice au mecanisme de protectie impotriva evenimentelor fizice, dar nu si impotriva atacurilor cibernetice”, declara profesorul Jun Yan de la Concordia.

Asta in conditiile in care parcurile eoliene offshore devin rapid solutia preferata pentru exploatarea regenerabilelor in intreaga lume.

Citeste si
Algoritmii retelelor sociale care imping si normalizeaza continutul misogin extrem asupra tinerilor

Reglementari insuficiente si interes scazut din partea companiilor

Pe langa lipsa de strategii, o alta problema este ca reglementarile privind securitatea cibernetica nu acopera toate riscurile. Standardele existente specifica doar la modul general ce masuri sunt necesare, fara a intra in detalii tehnice.

Chiar si asa, putine companii acorda atentie acestei problematici. Majoritatea se axeaza doar pe protejarea datelor si a accesului in sistem, neglijand partea operationala.

Solutii pentru o securitate sporita a parcurilor eoliene offshore

Pentru contracararea noilor amenintari este nevoie de reglementari mai stricte si standarde de securitate consolidate la nivelul intregii industrii.

Totodata, fiecare operator in parte trebuie sa isi planifice strategii individuale de aparare, cu proceduri detaliate in caz de atac.

Colaborarea stransa intre cercetatori, companii energetice si autoritati poate asigura un front unit impotriva pericolelor cibernetice care pun in pericol securitatea energetica.

Concluzie

Integrarea surselor regenerabile trebuie dublata de eforturi sustinute de consolidare a securitatii cibernetice. Altfel, infrastructura complexa a parcurilor eoliene offshore le face extrem de vulnerabile in fata hackerilor.

Fara reglementari stricte, standarde de protectie moderne si strategii cuprinzatoare anti-atac, reteaua electrica este in pericol sa cedeze la prima amenintare venita din spatiul cibernetic.

Iar acest risc nu poate fi ignorat, avand in vedere dependenta tot mai mare de sisteme IT si automatizate. Este nevoie de masuri urgente pentru ca tranzitia energetica sa nu ne lase in bezna!

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...