sâmbătă, iunie 15, 2024

Romania si Republica Moldova printre tarile cu cel mai ieftin internet fix de mare viteza

Potrivit unui studiu recent, România și Republica Moldova se numără printre cele mai accesibile state pentru abonamente de internet fix rapid, poziționându-se în top 10 mondial.

Share

Un studiu recent realizat de platforma Cable.co.uk din Marea Britanie a clasat Romania pe locul 6, iar Republica Moldova pe locul 9 in topul tarilor cu cele mai mici costuri pentru abonamentele de internet fix de mare viteza din lume. Acest clasament demonstreaza ca doua state din regiune ofera servicii de internet la preturi foarte accesibile pentru consumatori.

Conform analizei, costul mediu al unui abonament de internet fix in banda larga in Republica Moldova este de 9,19 dolari (162,5 lei la cursul actual), in crestere cu peste 2,1 dolari fata de anul 2023. Cu toate acestea, aceasta valoare ramane mai mica comparativ cu perioada 2017-2021, cand tarifele lunare depaseau 10 dolari.

Studiul a relevat ca cel mai ieftin abonament analizat in Republica Moldova costa 84,5 lei (4,78 dolari), iar cel mai scump – 250 lei (14,14 dolari). In total, au fost evaluate 18 oferte de servicii de internet fix, fata de doar 7 oferte incluse pentru Romania sau 3 pentru Kazahstan.

Romania si Republica Moldova printre tarile cu cel mai ieftin internet fix de mare viteza
Romania si Republica Moldova printre tarile cu cel mai ieftin internet fix de mare viteza

Topul este condus de Sudan, cu un cost mediu de 2,40 dolari/luna, urmat de tari precum:

  1. Argentina – 5,17 dolari
  2. Belarus – 7,03 dolari
  3. Ucraina – 7,35 dolari
  4. Egipt – 8,31 dolari
  5. Romania – 8,6 dolari
  6. Vietnam – 8,72 dolari
  7. Kazakhstan – 9,08 dolari
  8. Republica Moldova – 9,19 dolari

La polul opus, locuitorii de pe insulele Solomon achita cel mai scump abonament de internet, la un pret mediu de 457,8 dolari pe luna.

Analistul de telecomunicatii Dan Howdle de la Cable.co.uk a declarat:

„La urma urmei, castigurile sunt mai mari, iar investitiile si lansarea de noilor tehnologii tind sa fie inaintea curbei in tarile dezvoltate. Sau asa ar crede cineva. Cu toate acestea, este interesant ca cea mai ieftina banda larga din lume tinde sa fie in Europa de Est si tarile CSI. Aceste tari tind sa aiba si una dintre cele mai avansate infrastructuri, cu acoperire larga a retelelor FTTP (fibra optica) si sunt intr-un fel capabile sa o ofere utilizatorilor la preturi foarte mici.”

Howdle a adaugat ca, desi Europa de Vest, America de Nord si alte regiuni se apropie din punct de vedere al infrastructurii, „restul lumii nu are nicio sansa sa egaleze acele puncte de pret”. Acest lucru sugereaza ca locuitorii din zonele mai bogate platesc mai mult pentru internet, pur si simplu pentru ca pot suporta aceste costuri ridicate.

Citeste si
Revolutia Inteligentei Artificiale: Noile Platforme GPT si Gemini Redefinesc Experienta Utilizatorilor
Sursa InformatiiCable.co.uk
Țari cu internet ieftinSudan, Argentina, Belarus, Ucraina, Egipt, Romania, Vietnam, Kazakhstan, Republica Moldova
Țara cu internet scumpInsulele Solomon

In ciuda patrunderii inca limitate a internetului fix in banda larga in unele state din regiune, exista un potential urias de crestere. Acest studiu demonstreaza ca tari precum Romania si Republica Moldova sunt capabile sa ofere servicii de internet de mare viteza la preturi extrem de accesibile pentru consumatori, ceea ce reprezinta un avantaj competitiv major pe plan global.

Sursa imagini: Pexels | Subiecte abordate in articol: internet ieftin, banda larga, Romania, Republica Moldova, top global

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...