vineri, iunie 14, 2024

Tanzania pregateste infiintarea unei agentii spatiale si lansarea unui satelit in anul fiscal 2024/2025

Share

Tanzania face un salt urias catre explorarea spatiala, cu planuri de a infiinta prima Agentie Spatiala a tarii in anul fiscal 2024/2025. Aceasta veste a fost anuntata de ministrul Informatiei, Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Nape Nnauye, care a prezentat bugetul aferent domeniului sau la Dodoma.

Potrivit lui Nnauye, guvernul intentioneaza sa continue implementarea programelor spatiale pentru a promova utilizarea tehnologiei satelitare. Aceasta va facilita accesul facil si convenabil la servicii de comunicatii, aparare si securitate, cercetare, gestionarea dezastrelor si prognoza meteo in tara.

Tanzania avanseaza in domeniul spatial

Tanzania a facut pasi importanti in domeniul spatial, inclusiv obtinerea unei pozitii orbitale de 16W pentru utilizarea satelitilor de transmisie si a unor frecvente noi care vor fi folosite pentru imbunatatirea sigurantei comunicatiilor aeriene si maritime.

In urmatorul an fiscal, guvernul va infiinta, de asemenea, un comitet national pentru gestionarea satelitilor, care va coordona, superviza si dezvolta activitatile spatiale ale tarii.

Pe 19 mai 2023, presedinta Samia Suluhu Hassan a dezvaluit ca Tanzania are in vedere construirea propriului satelit, negocierile pentru atingerea acestui jalon stiintific fiind deja in curs.

„Suntem bine pregatiti. Am inceput discutiile si, fiti asigurati, Tanzania va avea propriul sau satelit in viitorul apropiat”, a declarat ea.

Tanzania se alatura vecinilor din Africa de Est

Daca planul se va materializa, Tanzania se va alatura altor tari din Africa de Est, inclusiv Kenya, Rwanda si Uganda, care au lansat deja sateliti proprii.

Tanzania pregateste infiintarea unei agentii spatiale si lansarea unui satelit in anul fiscal 2024/2025
Tanzania pregateste infiintarea unei agentii spatiale si lansarea unui satelit in anul fiscal 2024/2025
  • Kenya a lansat, in aprilie 2023, primul sau satelit operational de observare a Pamantului, la bordul unei rachete SpaceX din Statele Unite. Satelitul, dezvoltat de noua ingineri kenyeni, va colecta date agricole si de mediu, inclusiv despre inundatii, secete si incendii de vegetatie, care vor fi folosite de autoritati pentru gestionarea dezastrelor si combaterea insecuritatii alimentare.
  • Uganda, pe de alta parte, si-a lansat primul satelit la bordul Statiei Spatiale Internationale pe 8 decembrie 2022, acesta fiind construit de trei ingineri ugandezi si japonezi, in cadrul unui program multinational de proiectare a satelitilor.
Citeste si
Rolul inteligentei artificiale in imbunatatirea sanatatii sexuale si mintale

In ansamblul Africii, Egiptul conduce cu noua sateliti lansati, urmat de Africa de Sud cu opt, Algeria cu sapte, Nigeria cu sase si Maroc cu trei. Ghana, Sudan, Etiopia, Angola si Mauritius completeaza lista.

Impactul satelitilor asupra sectoarelor cheie

Dezvoltarea unui satelit are implicatii profunde in multiple sectoare:

  1. Comunicatii: Un satelit poate imbunatati conectivitatea in zonele indepartate, reducand decalajul digital si sporind accesul la educatie si servicii de sanatate.
  2. Agricultura: Datele satelitare pot oferi informatii valoroase despre umiditatea solului, starea vegetatiei si monitorizarea culturilor, permitand fermierilor sa ia decizii informate privind irigarea, fertilizarea si controlul daunatorilor.
  3. Gestionarea dezastrelor: Tehnologia satelitara joaca un rol crucial in gestionarea dezastrelor, permitand sisteme de avertizare timpurie, interventie de urgenta eficienta si evaluarea si recuperarea post-dezastru.

In concluzie, planurile Tanzaniei de a intra in era explorarii spatiale reprezinta un pas important catre dezvoltarea tehnologica si progresul stiintific. Infiintarea unei agentii spatiale si lansarea unui satelit vor aduce multiple beneficii in sectoare vitale, sporind capacitatea nationala de a aborda provocari precum comunicatiile, agricultura si gestionarea dezastrelor. Aceasta initiativa ambitioasa plaseaza Tanzania pe harta tarilor africane implicate in explorarea spatiala, demonstrand angajamentul sau fata de inovatie si inaintarea pe calea progresului.

Sursa: The Citizen Sursa imagini: Unsplash Subiecte abordate in articol: Tanzania, agentie spatiala, satelit, progres tehnologic, explorare spatiala

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...