joi, iunie 20, 2024

Cum poti REDUCE dobanda la credit cu 500 de lei?

Share

Bancile au inceput sa ofere oferte atractive, cu dobanzi mai bune, celor care doresc sa contracteze sau sa refinanteze un credit, chiar daca se afla sub nivelul de referinta.

„Bancile ofera oferte cu dobanzi fixe care se situeaza chiar sub indicele Robor si IRCC pe 3-5 ani, ceea ce garanteaza o dobanda mai mica si te ajuta sa obtii creditul pe care il doresti”, a declarat pentru Observator TV Irina Chitu, directorul Comparatorului Bancar, Irina Chitu.

Pentru a atrage clientii, unele banci au inceput sa reduca dobanzile, iar in prezent cele mai bune oferte de pe piata sunt de 5,79 sau 5,89%.

„Principalele conditii cerute de banca sunt prezentarea unei adeverinte de venit si un depozit mai mare decat cel obisnuit, de 15 la suta, pana la 25 la suta. Sau, in ceea ce priveste locuintele, sa beneficieze de certificatul de performanta. Conditiile pot fi negociate si nu sunt stabilite dinainte. Iar in functie de venituri, te poti incadra in categoria VIP sau in categoria veniturilor peste medie”, spune brokerul de credite Camelia Gradinariu.

Masurile vor creste disponibilitatea de a contracta credite care erau inaccesibile pentru multi romani din cauza dobanzilor mari, adauga sursa citata. Valoarea creditelor ipotecare in lei acordate de banci s-a dublat in ultimele trei luni ale anului 2023, la peste 10 miliarde de lei.

Cu toate acestea, clientii nu iau doar credite noi, ci le renegociaza si pe cele vechi, refinantarea fiind o solutie pentru reducerea dobanzilor.

Cu alte cuvinte, se poate trece de la un credit cu dobanda variabila la unul cu dobanda fixa pentru 3 sau 5 ani. Exemplu: pentru un imprumut de 50 000 de euro cu o maturitate de 30 de ani, platim in prezent 1 930 de lei la o rata variabila de 8,5%. Daca am trece la o rata fixa de 5,79%, rata dobanzii ar scadea semnificativ. Am plati atunci 1 450 de lei in loc de 1 930 de lei, adica cu 480 de lei mai putin.

Citeste si
Cum sa creezi invitația perfectă de botez?

La finalul perioadei de dobanda fixa, trecem la rata variabila initiala, adica rata va creste din nou si va fi calculata conform IRCC, sau ne putem refinanta.

„Daca vrei sa refinantezi un credit, trebuie sa te uiti la costul total, pentru ca exista anumite costuri asociate refinantarii. Taxe notariale, taxe de evaluare, taxe de analiza a dosarului”, adauga Camelia Gradinariu.

Indicele ROBOR scade la 6,1%

Indicele ROBOR este in scadere si a ajuns la 6,1%, de la peste 8% in a doua jumatate a anului 2022, in timp ce IRCC a stagnat si a ajuns la 5,8%, de la aproape 7% in octombrie 2022. Cu toate acestea, este de aproape trei ori mai mare decat la inceputul anului 2022.

In orice caz, 2024 ar putea fi un an mai bun pentru cei cu credite.

„Daca rata BNR incepe sa scada, si indicii ircc si robor bank vor scadea usor, deci si ratele variabile vor scadea. Dar nu trebuie sa ne asteptam la scaderi mari. 0,5, puncte procentuale”, a adaugat Irina Chitu,

Asta inseamna ca si ratele dobanzilor vor fi usor mai mici decat anul trecut, dar diferenta mai mare s-ar putea sa nu se materializeze pana in 2025.

Sursa imaginii – ilustrativ: Shutterstock

Link de la sursa

Citeste si...

[wp-rss-aggregator]

Citeste si...